BiH
7

Koordinacijski sastanak UN-a: Prioritet je čišćenje poplavljenih područja u BiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
O trenutnoj situaciji u poplavama ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, kao i o informacijama sa terena i aktuelnim potrebama ugroženih stanovnika raspravljano je danas na koordinacijskom sastanku Ujedinjenih nacija.

Sastanku je prisustvovalo preko 80 predstavnika međunarodnih organizacija, ambasada i specijaliziranih službi za pomoć.

Najnovije informacije predstavljene na sastanku, a u vezi sa stanjem u područjima pogođenim poplavama govore da je trenutno neophodno pristupiti čišćenju, a prioritetne potrebe uključuju higijenske i medicinske potrepštine i sredstva za dezinfekciju.

Neka područja u okolini Bosanskog Šamca, Brčkog, Odžaka, Orašja i Bijeljine još uvijek su pod vodom, a u toku su aktivnosti odgovora na hitne situacije. Klizišta predstavljaju veliku prijetnju u područjima pogođenim poplavama. Zabilježeno je oko 3.000 klizišta, a preko 1.000 klizišta zabilježeno je samo u Tuzlanskom kantonu. 

U predstavljenim izvještajima timova sa terena se navodi da su u toku aktivnosti intenzivne dezinfekcije, stvaranja sanitarnih uslova i aktivnosti čišćenja u Doboju, Olovu, Zavidovićima, Zenici i Maglaju.

Istaknuto je također da se još uvijek nisu pojavila zarazna oboljenja u područjima u kojima se voda povukla sa terena, ali se nadležnim organizacijama uputio apel da nastave sa aktivnostima s ciljem sprječavanja takve pojave. Trenutno je u kolektivnim smještajima zbrinuto 6.200 ljudi i taj broj već nekoliko dana stagnira, a timovi sa terena izvještavaju da nije došlo do poskljupljenja roba u poplavljenim područjima, što se, kako je zaključeno, uspjelo postići dostavljanjem humanitarne pomoći.

BH MAC je izvijestio da su Doboj, Maglaj, Olovo, Unsko-sanski kanton i regija Posavine u slivu rijeka Bosne, Krivaje i Usore do sada identificirana kao područja s potencijalnim minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Međunarodne organizacije, vlade, nevladine organizacije i UN-ove agencije najavljuju da i dalje ostaju posvećene pružanju pomoći stanovništvu u Bosni i Hercegovini.