{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koordinacija sindikata osuđuje smanjenje plaća

F
7.4.2009. u 13:48
0
0
Koordinacija sindikata osuđuje smanjenje plaća
0
Koordinacija sindikata osuđuje smanjenje plaća
Koordinacija nezavisnih granskih sindikata budžetskih korisnika Saveza samostalnih sindikata BiH oštro osuđuje jednostrano donošenje odluka o izmjenama utvrđenih koeficijenata platnih razreda zaposlenicima u državnim službama i tijelima, zaposlenicima u obrazovanju i policiji, odnosno korisnicima bužeta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, stoji u otvorenome pismu Koordinacije nezavisnih sindikata.
Sindikat prosvjeduje zbog činjenice da se ne poštuju međunarodne konvencije, Evropska socijalna povelja, Zakon o radu, Opći kolektivni ugovpor i granski kolektivni ugovori, u kojima je nedvosmisleno definirano da je Sindikat ekonomsko-socijalni partner s kojim je vlada obavezna da kreira zajedničku budžetsku politiku.

To, prije svega, znači da Vlada nema pravo jednostrano donositi odluke koje derogiraju kolektivne ugovore i umanjuju prava zaposlenika. Istovremeno, sindikati pozivaju na dijalog kako bi se zajednički došli do kvalitetnih rješenja, koja nikako ne mogu biti rezultat jednostrano donesenih rješenja. U protivnom, sindikat je spreman da se bori svim zakonskim sredstvima za svoja prava.

"Kako je naše članstvo ogorčeno ovakvim postupcima vlade, u vremenu kada su plaće opterećene i porezom na plaću i porastom troškova života, očekujemo da, poštujući dosadašnju saradnju, još jednom, putem pregovora pokušamo doći do kvalitetnih rješenja, pokazujući da u kantonu ima mjesta za ekonomsko-socijalnio dijalog", stoji na kraju otvorenog pisma Koordinacije nezavisnih sindikatatra SSSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: