BiH
0

Koordinacija ministara zdravstva

FENA
Koordinacija ministara zdravstva u Federaciji BiH razgovara danas u Sarajevu o realizaciji Programa zajedničkog djelovanja Vlade Federacije BiH i kantonalnih vlada za oblast zdravstva što su ga u julu u Širokom Brijegu potpisali federalni i premijeri kantona, saopćeno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Federalni i kantonalni premijeri svojim su potpisom, kako se navodi, obavezali vlade za zajedničko djelovanje i u toj oblasti.

Prvenstveno bit će govora o javnoj raspravi o reformskim dokumentima u oblasti zdravstva - "Osnovnom paketu zdravstvenih prava" i "Racionalizaciji zdravstvenih usluga".

"Ti dokumenti su finalizirani u okviru Projekta SITAP, te su u septembru upućeni u javnu raspravu svim zainteresiranim u sektoru zdravstva. Rasprava će trajati cijeli septembar. Ovo su izuzetno ozbiljni, reformski dokumenti u oblasti zdravstva koji zadiru u vrstu i obim zdravstvene zaštite garantirane svakom osiguraniku u Federaciji BiH, a na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, te time i u oblast osnovnih ljudskih prava i sloboda i uvrđivanje racionalne, efikasne i ekonomične mreže bolničkih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH", navodi se.

U saopćenju se naglašava da će jedan od najvećih izazova biti osiguranje finansijskih sredstava za implementiranje osnovnog paketa zdravstvenih prava.

Koordinacija ministara zdravstva u FBiH danas bi u Sarajevu trebalo da razgovara i o dosljednoj implementaciji kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, potpisanog krajem augusta, poboljšanju zdravstvenog standarda koji se osigurava pacijentu kroz pruženu zdravstvenu uslugu, utvrđivanju minimalnih osnovica i stopa za doprinose za zdravstveno osiguranje za one kategorije osiguranika za koje su nadležne kantonalne skupštine, a u cilju stvaranja pravnih pretpostavki za uvođenje osnovnog paketa zdravstvenih prava, navodi se u saopćenju federalnog Ministarstva zdravstva.