Daleka i bogata zemlja
26

Konzul Amel Dizdarević: Kazahstan vidi BiH kao svoja vrata u Evropu

R. D.
Amel Dizdarević (Foto: R. D./Klix.ba)
Amel Dizdarević (Foto: R. D./Klix.ba)
Kazahstan i Bosna i Hercegovina nemaju mnogo toga zajedničkog, ali postoji veliki potencijal i volja za saradnjog iz koje bi svi mogli profitirati. U razgovoru za Klix.ba o razvoju odnosa dvije zemlje govorio je počasni konzul Republike Kazahstan u našoj zemlji Amel Dizdarević.
Dizdarević najavljuje kako će svečano otvoranje Počasnog konzulata Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu biti održano 13. decembra ove godine, a kako je konzulat već ranije počeo s aktivnostima.

"Otvaranjem prvog diplomatskog predstavništva Republike Kazahstan u BiH potvrđen je izuzetan prijateljski odnos Republike Kazahstan prema Bosni i Hercegovini i nadamo se da će to biti prvi korak ka intenziviranju saradnje dviju država", kaže na početku razgovora Dizdarević.

Njegov tim je s Asocijacijom "Berkut" nedavno u Nur-Sultanu, glavnom gradu ove daleke zemlje, organizovao poslovni samit za naše i kazahstanske privrednike. Zanimalo nas je kakvi su odjeci tog skupa te da li postoje i prvi konkretne poslove koji su nakon njega sklopljeni.

"U oktobru smo u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, AIFC Kazahstan i Asocijacije Berkut Sarajevo organizirali prvi samit privrednika naše zemlje i Kazahstana. Za naše privrednike samit je bio prilika da predstave svoje proizvode i usluge i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da prošire postojeće i steknu nove poslovne kontakte. Privrednici su održali više bilateralnih sastanaka, a drugog dana foruma upriličene su i posjete kompanijama i institucijama. Posjeta nam je potvrdila da privrednici iz Bosne i Hercegovine još uvijek prednjače u transferima znanja, pa čak i tehnologija, bez obzira na ekonomsku situaciju u našoj zemlji, čime možemo konkurento predstavljat našu zemlju na ino tržištima. Neke kompanije su već dobile konkretne projektne zadatke i prilike za realizaciju, te do kraja godine očekujemo i prve rezultate", odgovorio je konzul.

Privrednici su već uspostavili prve kontakte... (Foto: I. Š./Klix.ba)
Privrednici su već uspostavili prve kontakte... (Foto: I. Š./Klix.ba)

Glavni izazov je kako približiti Bosnu i Hercegovinu toj dalekoj i bogatoj zemlji...

"Samim početkom uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranjem Počasnog konzulata, grupa bh. privrednika je početkom godine u cilju promocije poslovnih potencijala, pri Počasnom konzulatu, osnovala i Asocijaciju "Berkut" sa sjedištem u Sarajevu, koja bi trebala da omogući razmjenu poslovnih informacija, organizira privredne susrete, vrši redovne analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa. Asocijacija je partner AIFC Kazahstan i prva je iz regije jugoistočne Evrope registrirana u AIFC Kazahstan, te je u planu i otvaranje ureda Asocijacije Berkut u Nur-Sultanu početkom 2020. godine", pojašnjava.

Dodaje kako je prioretni potencijal saradnje, uz turizam i kulturu, vidi se u proizvodnji, preradi ili trgovini u oblasti prehrambene industrije, industrije namještaja, građevinske industrije, elektro-energetske industrije, metalske ili mašinske industrije, medicinske i farmaceutske industrije, IT industrije, industrije kože i plastike, prerađivačke industrije te namjenske industrije, u čemu je BiH još uvijek izuzetno potentna.

Kazahstan zadnje dvije decenije bilježi značajan ekonomski rast i razvoj, gradi se na sve strane...

"Kao prvo da bi dobili osjećaj moramo znati da je Kazahstan, deveta zemlja po veličini u svijetu, jedan od svjetskih lidera u energetici i zemlja s preko 300 miljardi dolara stranih ulaganja čime je opravdan veoma brz ekonomski razvoj i infrastrukturna gradnja države. Također Republika Kazahstan u okviru programa Bolashak godišnje stipendira preko 10 hiljada kazahstanskih studenata na oko 200 najboljih svjetskih univerziteta u 33 zemlje svijeta, koji su obavezni vratiti se u zemlju po završenom školovanju", kazao je.

Naglašava kako je osim prirodnog bogatstva i generacija odškolovanih građana ključna bila i mirna tranzicija izlaska Kazahstana iz SSSR-a što nije i slučaj sa našom zemljom kod raspada Jugoslavije.

Očito je da oni imaju viška kapitala, a mi viška ideja. Glavno pitanje koje se sada postavlja je kako dovesti kazahstanske investitrore u našu zemlju, kako im ovdje kreirati interes...

Dizdarević i novinar našeg portala u razgovoru sa Stjepanom Mesićem u Nur-Sultanu (Foto: R. D./Klix.ba)
Dizdarević i novinar našeg portala u razgovoru sa Stjepanom Mesićem u Nur-Sultanu (Foto: R. D./Klix.ba)

"Ovdje je ključno da se prepozna i aktivira potreba usaglašavanja i potpisivanja seta najznačajnijih bilateralnih sporazuma, čime bi se unaprijedili međusobni odnosi i omogućila efikasnija realizacija ekonomske saradnje i investicijskih projekata. To je bazna platforma za ulazak kazahstanskih investitora u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj Kazahstan vidi BiH kao vrata u Evropu. Realizacija toga se može ubrzati kroz redovne razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou i kroz direktne kontakte i konsultacije predstavnika ministarstava vanjskih poslova i razmjene posjeta privrednika i predstavnika vanjskotrgovinskih komora Bosne i Hercegovine i Republike Kazahstan", izjavio je.

Naglašava i kako BiH mora prepoznati prijateljski i partnerski Kazahstan kao ključnu kariku u projektima euroazijske povezivosti, što su naše susjedne zemlje prepoznale znatno ranije.

"Naravno, jedna od uloga Počasnog konzulata Republike Kazahstan u Sarajevu će biti intenziviranje potpisivanja sporazuma i jačanje međudržavnih odnosa", kazao je na kraju našeg razgovora Amel Dizdarević, počasni konzul Republkie Kazahstan u našoj zemlji.