{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrolisali poslovanje ugostiteljskih objekata

F
18.7.2009. u 15:25
0
0
Kontrolisali poslovanje ugostiteljskih objekata
0
Kontrolisali  poslovanje ugostiteljskih objekata
Foto: Sarajevo-x.com
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su pored redovnih kontrola 16. i 17. jula u kasnim noćnim satima izvršili kontrolu 18 poreznih obveznika pravnih subjekata i fizičkih osoba na području Kantona Sarajevo.
Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i rad bez odobrenja nadležnog organa, a kontrole su izvršene u ugostiteljskim objektima.

Inspektori Porezne uprave FBiH su 16. jula izvršili kontrolu 16 poreznih obveznika i zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i upošljavanja sedam neprijavljenih radnika izdali rješenja o otklanjanju nepravilnosti i privremeno zatvorili dva objekta.

U toku kontrola posebna pažnja posvećena je evidentiranju prometa, jer je uočena pojava da se u poslovnim knjigama evidentiraju manji iznosi dnevnog prometa.

U okviru navedene kontrole u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave FBiH su u noći sa petka na subotu u kasnim noćnim satima izvršili kontrolu dva ugostitetljska objekta u Kantonu Sarajevo.

Kontrolisani su ugostiteljski objekti „Jež” i „BH Diskoteka” u kojima je zatečeno 18 radnika za koje postoje osnovi sumnje da su zaposleni nacrno, jer u trenutku kontrole nisu imali dokumente na osnovu kojih dokazuju svoj radno pravni status, neevidentiranje prometa kao i nerealno iskazani honorari za nastup estradnih umjetnika.

Za nastup estradnog umjetnika Ace Pejovića prijavljen je honorar u iznosu od 1.000 KM, a za nastup Ane Nikolić u iznosu od 2.000 KM.

Zbog utvrđenih nepravilnosti poreznim obveznicima izdati su prekršajni nalozi i rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima, saopćeno je iz Porezne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: