{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrolisali poslovanje ugostiteljskih objekata

F
18.7.2009. u 15:25
0
0
Kontrolisali poslovanje ugostiteljskih objekata
0
Kontrolisali  poslovanje ugostiteljskih objekata
Foto: Sarajevo-x.com
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su pored redovnih kontrola 16. i 17. jula u kasnim noćnim satima izvršili kontrolu 18 poreznih obveznika pravnih subjekata i fizičkih osoba na području Kantona Sarajevo.
Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i rad bez odobrenja nadležnog organa, a kontrole su izvršene u ugostiteljskim objektima.

Inspektori Porezne uprave FBiH su 16. jula izvršili kontrolu 16 poreznih obveznika i zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i upošljavanja sedam neprijavljenih radnika izdali rješenja o otklanjanju nepravilnosti i privremeno zatvorili dva objekta.

U toku kontrola posebna pažnja posvećena je evidentiranju prometa, jer je uočena pojava da se u poslovnim knjigama evidentiraju manji iznosi dnevnog prometa.

U okviru navedene kontrole u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave FBiH su u noći sa petka na subotu u kasnim noćnim satima izvršili kontrolu dva ugostitetljska objekta u Kantonu Sarajevo.

Kontrolisani su ugostiteljski objekti „Jež” i „BH Diskoteka” u kojima je zatečeno 18 radnika za koje postoje osnovi sumnje da su zaposleni nacrno, jer u trenutku kontrole nisu imali dokumente na osnovu kojih dokazuju svoj radno pravni status, neevidentiranje prometa kao i nerealno iskazani honorari za nastup estradnih umjetnika.

Za nastup estradnog umjetnika Ace Pejovića prijavljen je honorar u iznosu od 1.000 KM, a za nastup Ane Nikolić u iznosu od 2.000 KM.

Zbog utvrđenih nepravilnosti poreznim obveznicima izdati su prekršajni nalozi i rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima, saopćeno je iz Porezne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: