{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrole većih kotlovnica u Kantonu Sarajevo

F
25.12.2013. u 08:49
11
17
Kontrole većih kotlovnica u Kantonu Sarajevo
11
Kontrole većih kotlovnica u Kantonu Sarajevo
Magla u Sarajevu proteklih dana (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na osnovu zahtjeva Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kantonalni inspektor zaštite okoliša provodi pojačane nadzore kod privrednih subjekata u Kantonu koji imaju veće kotlovnice.
S obzirom na trenutno stanje, inspekcijske nadzore nad ovim okolnostima, a po ovlaštenju direktora, sada vrše i dva komunalna inspektora. Prioritet u nadzorima su firme koje su prestale koristiti plinske kotlovnice i počele koristiti čvrsto gorivo, saznaje Fena u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Inspektor provjerava da li subjekti nadzora posjeduju certifikat o sadržaju sumpora u uglju, koji izdaje akreditovana laboratorija. Osim toga, vrši se i monitoring izvještaja o izvršenim mjerenjima emisija supstanci u zrak. Naime, vlasnici kotlovnica su dužni putem ovlaštenih laboratorija naručiti mjerenje, a izvještaj o izvršenim mjerenjima obavezni su dostaviti Ministarstvu i nadležnoj inspekciji, koja u slučajevima prekoračenja graničnih vrijednosti emisije nalaže zakonom propisane mjere.

Ukoliko se ogluše na ovu obavezu prekršioci podliježu propisanim sankcijama, koje iznose od 1.000 do 5.000 KM za pravne subjekte i za odgovornu osobu od 100 do 500 KM

Pored toga, kantonalni tržišno-turistički inspektori, u saradnji sa kolegama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, u predstojećem periodu provodit će kontrolu kvaliteta goriva koje se prodaje na benzinskim pumpama u KS-u, najavljeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: