{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrola zraka u općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo

F
23.2.2009. u 15:40
0
1
Kontrola zraka u općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo
0
Kontrola zraka u općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i firmom "Dvokut pro", od 24. februara počinje kampanju kontrole kvaliteta zraka u općinama u kojima do sada nije bilo nikakvih mjerenja zraka - u llijašu, Hadžićima i Trnovu.
Mjerenja će se vršiti mobilnom automatskom stanicom, a obuhvatit će osnovne parametre zagađenja: sumpordioksid, prašinu PM 10, azotne okside i organske polutante, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Prva mjerenja će biti obavljena u općini Ilijaš i trajat će do 5. marta. Mjerenja na pogodnim lokacijama na prostoru navedenih općina će trajati u prosjeku od sedam do 10 dana.

Prethodnih dana stanica je bila u probnom radu postavljena u Vogošći i mjereni su polutanti koji ranijom konzervativnom metodom nisu bili obuhvaćeni, kao što su azotni oksidi, prašina, organski polutanti.

Pored monitoringa kvaliteta zraka u ovim općinama, u okviru kampanje planirana je kontrola zagađujućih materija (benzen, ksilen, toluen, koji imaju štetno kancerogeno djelovanje ako je izmjereno u većim koncentracijama od dozvoljenih), i to uz najfrekventnije saobraćajnice u Kantonu Sarajevo.

Ova se mjerenja vrše prvi put u ambijentalnom zraku na našem prostoru, a i u BiH, a poslužit će da se sagleda uticaj motornih vozila na zagađenje.

Dobijeni podaci koristit će i Federalnom hidrometeorološkom zavodu za izvještavanje prema Evropskim organizacijama nadležnim za praćenje i poduzimanje aktivnosti u oblasti upravljanja kvalitetom zraka.

Aktivnosti na dobijanju kvalitetnih i vjerodostojnih podataka su u direktnoj funkciji preduzimanja budućih adekvatnih mjera na smanjivanju emisije štetnih polutanala u zrak, a time i smanjivanju rizika po zdravlje ljudi i okoliš.

Svi podaci će nakon obavljenih mjerenja i izvršene analize biti dostupni na web strani na kojoj se svakodnevno saopćavaju rezultati mjerenja s tri stacionarne automatske stanice, www.air-monitoring.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: