{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrola naoružanja: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzele odgovornost za regionalnu stabilnost

A
4.12.2014. u 15:02
0
8
Kontrola naoružanja: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzele odgovornost za regionalnu stabilnost
0
Kontrola naoružanja: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzele odgovornost za regionalnu stabilnost
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prisustvu ministara vanjskih poslova OSCE-a i Švicarske koja predsjedava OSCE-om Didiera Burkhaltera, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prva zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potpisali su danas u Bazelu na 21. ministarskom sastaku OSCE-a dokument pod nazivom Izmjene i dopune sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. 
Član IV dokumenta, potpisan u Firenci u junu 1996. godine, kreiran je kako bi se spriječila nova utrka u naoružanju u regiji te smanjio rizik od nove eskalacije odnosa i izbijanja sukoba nakon nekoliko godina ratovanja. Poslužio je kao okvirni dokument za države koje su ga potpisale da zajednički rade na promociji mira i stabilnosti u regiji.

Današnjim potpisom na pomenuti dokument, nakon 18 godina, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzimaju punu odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja, što je od suštinskog značaja za izgradnju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Obaveze iz člana IV Dejtonskog mirovnog sporazuma su ispunjene. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija dokazale su da mogu uspostaviti stabilan vojni balans na najnižem nivou naoružanja, smanjivši time rizik od eskalacije odnosa i izbijanja sukoba. Naša misija je ispunjena“, kazao je general-major Michele Torres, lični predstavnik predsjedavajućeg OSCE-a za član IV, Aneks 1-B.

Naglasio je da "prenos odgovornosti ne predstavlja povlačenje međunarodne zajednice niti pokušaj da se države prepuste same sebi u procesu koji će uslijediti".

"Saradnja s OSCE-om po svim pitanjima u vezi s kontrolom naoružanja se nastavlja, ali sada će OSCE više pružati podršku nego što će pomagati i voditi“, kazao je Torres.

Ovaj postupak prenosa odgovornosti predstavljao je jedan od prioritetnih zadataka u sklopu mandata švicarskog predsjedavanja na polju poboljšanja saradnje kako sa Zapadnim Balkanom općenito tako i među državama Zapadnog Balkana. 

"Član IV Dejtonskog sporazuma bio je i ostaje krajnje relevantan za stabilnost u regiji, te za sve države članice OSCE-a. Služi kao model svima njima za poboljšanje sigurnosti i stabilnosti“, kazao je predsjedavajući OSCE-a i švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter.

Ukupno 10.069 komada teškog naoružanja uništeno je u posljednjih 19 godina. Više od 1.300 članova osoblja OSCE-a na terenu sudjelovalo je u više od 700 inspekcijskih pregleda, uz podršku 29 država članica OSCE-a.

"Ove države su dokazale danas da je moguće uspostaviti saradnju i izgraditi povjerenje među Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. Režim kontrole naoružanja ne bi mogao biti uspostavljen bez vašeg predanog rada“, zaključio je Burkhalter. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: