Potpisan Memorandum
0

Kontrola kretanja naoružanja u rukama BiH

SRNA
Predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, Brčko distrikta te svih kantona danas su u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a Stefanom Kastanjotom potpisali Memorandum o razumijevanju o primopredaji kontrole nad kretanjem oružja i vojne opreme sa EUFOR-a na domaće vlasti.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić istakao je da se radi o prenosu posljednje nadležnosti koju je EUFOR imao nad kontrolom naoružanja na BiH i entitetske nivoe.

"BiH ovim iskazuje spremnost i sposobnost da može zadovoljiti standarde potrebne za članstvo u NATO-u i EU“, rekao je Krešić novinarima i podsjetio da je usvajanje zakona BiH o kontroli kretanja naoružanja jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Krešić je naveo da je EUFOR ranije na BiH prenio kontrolu vazdušnog prostora i proces deminiranja.

Prema riječima komandanta EUFOR-a general-majora Stefana Kastanjota, danas potpisani memorandum rezultat je dosadašnje saradnje EUFOR-a i domaćih organa vlasti.

Ističući opredijeljenost EUFOR-a da djeluje nepristrasno, on je izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena.

Uz Krešića i Kastanjota Memorandum su potpisali zamjenik direktora Regulatorne agencije za nuklearnu i radijacijsku bezbjednost Jovica Bošnjak, ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić, direktor policije Brčko distrikta Goran Lujić te ministri kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Zakon o kontroli kretanja naoružanja, kojim se uređuju način i uslovi pod kojima se u entitetima i Brčko distriktu obavlja kretanje oružja i vojne opreme, parlament BiH usvojio je sredinom juna ove godine.

Zakon se ne odnosi na kretanje naoružanja unutar Oružanih snaga BiH i policijskih agencija.

Dozvole za kretanje naoružanja na svojoj teritoriji izdaju MUP RS, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova te Policija Brčko distrikta, dok je izdavanje dozvola za prekogranično kretanje u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH.