Rainer Stinner
0

Kontraproduktivno povezivanje Srebrenice s ukidanjem viza

FENA
Dovođenje u vezu odluke o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali ne i s BiH, s "masakrom" u Srebrenici je kontraproduktivno, ocijenio je ekspert za jugoistočnu Evropu njemačke liberalne Slobodarske partije (FDP) i član parlamentarne grupe njemačkog Bundestaga za odnose s BiH Rainer Stinner.
  • Odgovorni za zločine trebaju biti procesuirani. Kolektivna odgovornost nije u skladu s evropskim vrijednostima, izjavio je Stinner, objavljeno je na web stranici njemačke ambasade u BiH.

On dalje navodi da sve države Evropske unije imaju veliki interes da građani bivše Jugoslavije upoznaju Evropu iz prve ruke. Iz tog razloga je ukidanje viznog režima uspjeh za obje strane.

  • Ta odluka će dovesti do primijetnog približavanja Balkana Evropi. Ne bi bilo pravedno, da one države koje ispunjavaju kriterije Evropske unije i dalje ostanu na listi čekanja bezviznog režima, kako bi za sve države zajedno stupila na snagu odluka o bezviznom putovanju, ocijenio je Stinner.

Po njegovim riječima, odluka Evropske komisije je zasnovana na objektivnim kriterijima.

  • Državama koje ispunjavaju te kriterije bit će ukinut vizni režim, drugima ne. Bosna i Hercegovina ima dobre šanse da se za pola godine do godinu dana kvalificira za ukidanje viznog režima. U tome bi joj Evropska unija trebala pružiti svesrdnu podršku, smatra Stinner.