{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontraproduktivno povezivanje Srebrenice s ukidanjem viza

F
16.7.2009. u 13:41
0
37
Kontraproduktivno povezivanje Srebrenice s ukidanjem viza
0
Kontraproduktivno povezivanje Srebrenice s ukidanjem viza
Dovođenje u vezu odluke o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali ne i s BiH, s "masakrom" u Srebrenici je kontraproduktivno, ocijenio je ekspert za jugoistočnu Evropu njemačke liberalne Slobodarske partije (FDP) i član parlamentarne grupe njemačkog Bundestaga za odnose s BiH Rainer Stinner.
- Odgovorni za zločine trebaju biti procesuirani. Kolektivna odgovornost nije u skladu s evropskim vrijednostima, izjavio je Stinner, objavljeno je na web stranici njemačke ambasade u BiH.

On dalje navodi da sve države Evropske unije imaju veliki interes da građani bivše Jugoslavije upoznaju Evropu iz prve ruke. Iz tog razloga je ukidanje viznog režima uspjeh za obje strane.

- Ta odluka će dovesti do primijetnog približavanja Balkana Evropi. Ne bi bilo pravedno, da one države koje ispunjavaju kriterije Evropske unije i dalje ostanu na listi čekanja bezviznog režima, kako bi za sve države zajedno stupila na snagu odluka o bezviznom putovanju, ocijenio je Stinner.

Po njegovim riječima, odluka Evropske komisije je zasnovana na objektivnim kriterijima.

- Državama koje ispunjavaju te kriterije bit će ukinut vizni režim, drugima ne. Bosna i Hercegovina ima dobre šanse da se za pola godine do godinu dana kvalificira za ukidanje viznog režima. U tome bi joj Evropska unija trebala pružiti svesrdnu podršku, smatra Stinner.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: