BiH
0

Kontraadmiral Witthauer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

FENA
Njemački kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer preuzeo je danas dužnost komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) od italijanskog generala Giana Marca Chiarinija.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u bazi Butmir u prisustvu visokog predstavnika EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javiera Solane i komandanta za operacije EU generala sir Johna Reitha. Solana je ovom prilikom Chiariniju uručio Medalju EU "Althea" kao znak priznanja za službu na čelu EUFOR-a.

Solana je u svom obraćanju istaknuo kako je EUFOR doprinio stvaranju sigurnog okruženja u BiH, a taj osnovni uvjet je dao priliku bh. političarima da izgrađuju svoju državu, a građanima BiH da poboljšaju kvalitet svojih života.

Akcijama na uništavanju naoružanja i pomažući borbu protiv organiziranig kriminala, general Chiarini je pomogao da BiH preuzme odgovornost za vlastitu sigurnost, naglasio je Solana, dodajući kako EU planira u narednoj godini smanjiti broj vojnika EUFOR-a, kojih trenutno ima 6.000 iz 34 zemlje.

Profesionalizam koji je pokazao EUFOR bio je uvjet za značajan napredak u BiH, naglasio je general sir John Reith.

Pripadnici EUFOR-a su pokazali veliki profesionalizam na terenu i u štabovima, što je dalo kredibilitet ovim snagama koji je prepoznat ne samo u očima građana BiH nego i šire, smatra general Reith.

Prema njegovim riječima, učešće 34 zemlje u EUFOR-u je jasan dokaz koliku važnost međunarodna zajednica pridaje stabilnosti i prosperitetu BiH.

General Reith je ocijenio da će naredna godina biti veoma važna za BiH, jer će nakon uspješne reforme odbrane i pregovora s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju doći na red pitanja reforme policije i Ustava, a EUFOR će pritom nastaviti sa svojim doprinosom u BiH.

Dosadašnji komandant general Chiarini je rekao da je stabilnost u BiH svjedočanstvo rada trupa EUFOR-a i njihovih prethodnika, ali iznad svega napora građana BiH.

Uz veliki napredak koji se događa svakodnevno, te uz neophodne reforme, BiH se može priključiti evropskoj porodici i uživati u pogodnostima članstva u EU, smatra Chiarini.

On je ocijenio da se približava vrijeme kada strano vojno prisustvo u BiH više neće biti potrebno, ali da taj trenutak još nije došao. Međutim, taj trenutak nije ni daleko.

Kontraadmiral Witthauer, treći komandant EUFOR-a nakon što je EU preuzela mirovnu misiju od NATO-a 2004. godine, kazao je da je potpuno uvjeren u koncept i pristup misije EUFOR-a u BiH - podrška stabilnosti i izgradnji zemlje koja se nalazi u srcu Evrope.

Rekao je da je svjestan činjenice da će biti komandant EUFOR-a koji će raditi u promjenljivom političkom okruženju te da će održavati bliske veze sa svim relevantnim institucijama međunarodne zajednice i BiH.

Najavio je da će pomno pratiti razvoj situacije i pomagati bh. vlastima u izgradnji sigurne zemlje sposobne da zauzme mjesto u evropskoj porodici.

Kontraadmiral Witthauer je naglasio da će pod njegovom komandom EUFOR i dalje biti aktivan i budan.

  • EUFOR je zadržao kapacitet da brzo odgovori na prijetnje po sigurnost okruženja, istakao je novi komandant EUFOR-a.