Problemi s Fabrikom sode
0

Kontinuirano trovanje građana Lukavca

Sarajevo-x.com
Foto: Sodalive.ba
Foto: Sodalive.ba
Na području općine Lukavac nalaze se četiri fabrike, Cementara, Koksara, Azotara i Fabrika sode koja, prema pisanju portala Soda Live, i zadaje najviše problema Lukavčanima. Gusti dim iz dimnjaka ove fabrike već izvjesno vrijeme truje građane ovog mjesta pored Tuzle, a nadležne vlasti ne čine ništa kako bi se to spriječilo.

Kako navodi lukavački info portal Soda Live u gradiću Lukavac je povećana koncentracija prašine u zraku, a gusti dim neprestano suklja iz dimnjaka Fabrike sode.

Isti problem su Lukavčani imali i prije nekoliko mjeseci, no to je navodno bilo zbog problema na elektrofilterskim postrojenjima na kotlovima šest i sedam, te je izvršen remont nakon čega je smanjena koncentracija dima i prašine, no ovih dana se nastavilo trovanje građana Lukavca.

Također, prije izvjesnog vremena Lukavčane je neprestano budio jak i opor miris amonijaka, za koji se pretpostavljalo da dolazi upravo iz Fabrike sode.

Lukavčani su se zbog ovog problema nekoliko puta obraćali Općinskom vijeću, no nažalost nikakav odgovor nije stigao, niti se ovom ozbiljnom problemu pristupilo na način kakav zaslužuje.

Ni Eko-zeleni ne čine ništa, a kako navodi portal Soda Live svi samo 'sliježu ramenima' i povlače se pred ovim direktnim napadom na zdravlje Lukavčana, ali i na okolinu u kojoj borave.

Inače Fabrika sode u Lukavcu je u vlasništvu turske kompanije Sisecam Soda Lukavac. Građani su u više navrata obraćali se menadžmentu te kompanije, no osim ispraznih obećanja ništa drugo nisu dobili.

Kakvo je zapravo stanje u Lukavcu najbolje pokazuju fotografije.