BiH
0

Konsultacije političara u RS-u

SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović zakazao je za danas sastanak sa predstavnicima političkih partija iz RS povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da stavi van snage Zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja o prenosu nadležnosti sa RS na zajedničke institucije BiH.

Sastanku, čiji je početak zakazan za 10.00 sati, a koji će biti održan u Palati Republike, prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, najavljeno je iz Biroa predsjednika RS za odnose s javnošću.

Radojičić je juče izjavio da će sastanak lidera političkih partija iz Srpske  kod predsjednika Kuzmanovića biti posvećen najnovijoj situaciji i istakao da nijedna stranka nije odustala od ranijeg stava o zaključcima parlamenta Srpske o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko stavio je 20. juna van snage zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja.

"Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Narodna skupština RS je 14. maja godine usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH. Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku, 15. juna, ovi zaključci su stupili na snagu 16. juna.