BiH
0

Konsultacije o popunjavanju predsjedničke funkcije u RS-u

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić održat će u ponedjeljak konsultativni sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u u vezi s novonastalom situacijom nakon smrti predsjednika entiteta Milana Jelića.

U Ustavu RS-a nijednim članom nije definirano ko preuzima dužnost u slučaju smrti predsjednika, što je izazvalo različita gledanja na novonastalu situaciju u ovom bh. entitetu.

Skupština RS-a je 1. oktobra donijela privremenu odluku da neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika obavlja predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić, ali je primjenu ove odluku spriječio Klub bošnjaka u Vijeću naroda RS-a navodeći da je protuustavna.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u petak je saopćio stav te stranke da se prijevremeni izbori treba da održe samo za predsjednika, dok dvojica potpredsjednika imaju izborni legitimitet.

Iz Centralne izborne komisije BiH najavljeno je da bi 10. oktobra trebalo da donesu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za predsjednika RS-a.