{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konsultacije o Kuzmanovićevoj deklaraciji

F
13.3.2009. u 12:48
0
1
Konsultacije o Kuzmanovićevoj deklaraciji
0
Konsultacije o Kuzmanovićevoj deklaraciji
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i predstavnici parlamentarnih stranka održali su danas konsultacije o platformi o eventulanim ustavnim promjenama u BiH koju je pripremio entitetski predsjednik Rajko Kuzmanović.
O toj platformi nedavno je raspravljano u Skupštini RS-a, ali se o njoj poslanici nisu izjašnjavali jer je potrebno dodatno usaglašavanje konačnog teksta tog dokumenta koji je Kuzmanović predložio u formi deklaracije.

Radojičić je za utorak najavio novi, treći, krug konsultacija a da bi se krajem mjeseca nastavila posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi bio zauzet konačan stav o deklaraciji.

Na sastanku sa saradnicima predsjednika RS-a predstavljene su korekcije u drugoj radnoj verziji deklaracije, koje su iznijeli šefovi poslaničkih klubova.

Radi podsjećanja, tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a čuli su su suprotstavljeni stavovi vladajućih stranaka i opozicije u RS-u.

Posebno je potencirano pitanje da li je potrebno ulaziti u značajnije promjene Ustava BiH ili samo pristupiti njegovom usaglašavanju s evropskim konvencijama, dok je bilo zamjerki i na to da je lider SNSD-a Milorad Dodik već učestvovao u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH.

Kuzmanović je u predloženoj deklaraciji ponudio i novo ime za BiH, koja bi po njemu trebalo da bude savezna ili federalna država, kao i da RS-u u ustavnim promjenama mora ostati nedirnuta u svakom pogledu, dok je, navodi, eventualna treća teritorijalna jedinica moguća jedino unutar postojeće Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: