{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konsultacije o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nemoguće bez CIK-a

S
8.3.2013. u 14:34
0
1
Konsultacije o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nemoguće bez CIK-a
0
Konsultacije o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nemoguće bez CIK-a
Delegacija Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas je tokom sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božom Ljubićem izrazila nezadovoljstvo "zbog prakse da se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH obavljaju bez konsultacija sa CIK-om BiH".
Tokom sastanka, predstavnici CIK-a, na čelu sa predsjednikom komisije Brankom Petrićem, izrazili su očekivanja da će Ljubić upoznati članove Kolegijuma Predstavničkog doma o nekim otvorenim pitanjima iz nadležnosti CIK-a BiH, saopšteno je danas iz Parlamenta BiH.

Predstavnici CIK-a napomenuli su da je ova komisija nezavisno tijelo, čija ovlaštenja proističu iz nadležnosti Parlamenta BiH, kako je to propisano članom 2.9 Izbornog zakona BiH.

Članovi delegacije CIK-a BiH ukazali su na nedavno usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se uvode norme o zastupljenosti polova u izbornim komisijama i biračkim odborima, kao i na kandidatskim listama, te upozorili da "utvrđena rješenja mogu dovesti do praktične neprovedivosti zakona".

Na sastanku je zaključeno da će CIK BiH, nakon stupanja na snagu izmijenjenog i dopunjenog Izbornog zakona BiH, uputiti Parlamentu BiH zahtjev za autentično tumačenje navedenih normi.

Članovi CIK-a podsjetili su Ljubića na odluke Ustavnog suda BiH kojima su van snage stavljene pojedine odredbe Izbornog zakona BiH.

Tim odlukama Ustavni sud BiH nalaže donošenje izmjena Izbornog zakona BiH, i dok se one ne izvrše praktično je nemoguće organizovati i provesti opšte izbore 2014. godine, kao i redovne izbore u Mostaru.

Na sastanku je ukazano i na suspenzije odluka CIK-a BiH od visokog predstavnika u BiH, koje su se odnosile na formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, a povodom izostanka procedure propisane Izbornim zakonom BiH.

Delegacija CIK-a istakla je da bi ponavljanje ovakvog presedana moglo dovesti do potpune pravne nesigurnosti učesnika izbornog procesa u BiH i grubog narušavanja načela vladavine prava u BiH.

Imajući u vidu kompleksnost pitanja o kojima je bilo riječi, Ljubić je predložio da se ona ugrade u Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a BiH u prošloj godini, koji će Parlamentu BiH biti dostavljen najkasnije do kraja marta.

U delegaciji CIK-a na sastanku sa Ljubićem bili su i članovi Komisije Stjepan Mikić i Suad Arnautović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: