BiH
3

Konstituisana vlast u Opštini Novo Goražde: Kako pokriti milionska dugovanja?

Piše: E. A.
Novo Goražde
Novo Goražde
Skoro dva mjeseca nakon objave zvaničnih rezultata izbora u Opštini Novo Goražde konačno je konstituisan novi saziv Skupštine.

Zakonodavno tijelo u ovoj opštini čine odbornici sedam političkih partija, četiri iz SNSD-a, tri iz SDS-a, dva iz SDA dok će po jednog imati SDP, NDP, Demokratska stranka invalida BiH i Srpska Radikalna Stranka - Srpska u sigurne ruke. Većinu u novom sazivu Skupštine predvode SNSD i SDA. Bošnjacima je pripalo mjesto predsjednika i zamjenika skupštine.

"Očekujemo da vlast profunkcioniše i da načelnica opštine pokuša djelovati prema Narodnoj Skupštini RS-a i povući određena finansijska sredstva a mi ćemo zajednički nastupiti prema federalnim ministarstvima", izjavio je Ibrahim Drljević, predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde.

Na konstituirajućoj sjednici za zamjenika načelnika izabran je Arsenije Mirković iz SNSD-a.

"Iza nas je veoma težak period, ništa nije funkcionisalo. Ova opština je jedna od najzaduženijih. Imali smo poteškoća s formiranjem vlasti jer je opština veoma specifična, ali nadam se da će nova skupštinska većina doprinijeti radu načelnice", izjavio je Mirković.

Novoizabrana načelnica Mila Petković iz SNSD-a ističe da se Opština Novo Goražde nalazi u možda najtežoj situaciji od svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

"Odgovorno tvrdim da ova opština nije bila u težem finansijskom stanju, dugovanja opštine su oko pet miliona KM, trenutna dugovanja su dospjela na naplatu, oko 2,5 miliona KM a budžet je oko 1,8 miliona KM. Od avgusta imamo blokadu računa, mi uopšte ne upravljamo računom, plate se dobijaju putem sudskih rješenja, sve je na osnovu sudskih presuda", ističe Mila Petković, načelnica Opštine Novo Goražde.

SDS će u novom mandatu djelovati kao opozicija ali će podržati sve što je u interesu stanovnika opštine Novo Goražde.

"Mi ćemo djelovati kao opozicija ali ćemo dati podršku svemu što bude za dobrobit opštine i što je interes građana“, kazala je Bojana Gajić, šefica kluba odbornika SDS-a.

Opština Novo Goražde je u veoma teškoj situaciji te se nova sjednica Skupštine očekuje vrlo brzo kako bi, prema najavama, mogao biti usvojen budžet za narednu godinu u iznosu od oko 1.800.000 KM.