Protivljenje SNSD-a
454

Konstituisana Skupština Višegrada, za predsjednika izabran Muamer Sofović iz NiP-a

E. A.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Muamer Sofović iz Naroda i pravde novi je predsjednik Skupštine Opštine Višegrad. On je izabran na konstituirajućoj sjednici na kojoj je za potpredsjednika izabran Marko Ristić iz partije SPS "Budućnost Srpske".

Za Sofovića i Ristića glasala su četiri odbornika SDS-a i po jedan odbornik PDP, NDP, DNS, Pokret za Višegrada, SPS "Budućnost Srpske" i SNS-a .

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević (SNSD) i odbornici SNSD-a, Ujedinjene Srpske i SDA odbili su položiti svečanu zakletvu. Deset od ukupno 21 odbornika novog saziva Skupštine Opštine Višegrad smatra prvu sjednicu samo pokušajem formiranja vlasti, dok je 11 odbornika nastavilo sa radom i izborom rukovodstva i radnih tijela zakonodavne vlasti Višegrada.

Đurević je najavio žalbu na sve donesene odluke relevantnim ministarstvima i institucijama kako bi se utvrdila ustavnost i zakonitost tih odluka.

U SNSD-u smatraju da je sjednica neregularna jer nije zakazana u skladu sa procedurama, poslovnikom i Statutom opštine Višegrad.

Sofović je izjavio da će nadležne institucije procijeniti da li je sve proteklo u skladu za zakonskim procedurama te je najavio dobru saradnju sa izvršnom vlašću.