Restart stranke
435

Konstituisan Kantonalni odbor DF-a Tuzli, Komšiću pružena podrška u kandidaturi

Piše: A. K.
(Foto: D.Z./Klix.ba)
U Tuzli je večeras održana konstituirajuća sjednica Kantonalnog odbora (KO) Demokratske fronte (DF) Tuzlanskog kantona (TK). Organizaciji sjednice prethodilo je osmomjesečni posao koji je podrazumijevao uspostavljanje stranačke infrastrukture DF-a na području TK.

"Mi smo večeras održali konstituirajuću sjednicu Kantonalnog odbora DF-a TK, čime zapravo završavamo proces unutarstranačkih izbora koji su provedeni iz baze od mjesnih odbora, pa sve do kantonalnog odbora koji se večeras konstituiše", rekao je predsjednik Kantonalnog odbora DF-a TK Zlatan Begić.

On je istakao da će ovaj odbor u narednom periodu ubrzano raditi na programu koji će sadržavati konkretne mjere koje će biti poduzete ukoliko DF bude u prilici da vrši dužnosti na vlasti.

"Na jednostavan način ćemo to prezentirati javnosti, a sve to što napišemo svojim punim kredibilitetom ćemo garantovati i da ćemo izvršiti nakon izbora 2018. godine, gdje mi ne sumnjamo da ćemo biti pobjednička stranka", dodao je Begić.

Na večerašnjoj konstituirajućoj sjednici također je usvojeno i pismo podrške predsjedniku stranke Željku Komšiću, a vezano za njegovu kandidaturu na predstojećim izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju je prije nekoliko dana lično najavio.

Sjednici su prisustvovali i zastupnici DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji su također održali i sjednicu Kluba zastupnika.

U fokusu je bila tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za srijedu, a na temu depolitizacije obrazovanja na području Federacije.

"Klub DF-a je bio jedan od inicijatora te sjednice, jer smo željeli da u ovoj političkoj trakavici i moru neozbiljnih priča između koalicionih partnera u FBiH SDA-HDZ-SBB od koje građani nemaju apsolutno nikakve koristi, otvorimo jedno strateško i suštinski važno pitanje – kako maknuti stranački uticaj iz javnog obrazovanja, s posebnim naglaskom na dva fenomena, odnosno dvije škole pod jednim krovom i negativan trend miješanja i uticaja politike i stranaka u sferi visokog obrazovanja, posebno na javnim univerzitetima u BiH", rekao je za Klix.ba Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Na naše pitanje kako riješiti spomenute probleme, on je kazao da je to moguće postići samo usvajanjem modernih zakona i statuta visokoškolskih institucija.

"Tu ne treba izmišljati toplu vodu, treba dobre prakse koje imamo na najboljim univerzitetima u Evropskoj uniji i u svijetu primijeniti i na sektor visokog obrazovanja u FBiH. Samo na taj način ćemo riješiti taj problem nedopustivog uplitanja politike u rad i funkcionisanje obrazovanja. To što se iz određenih budžeta finansiraju funkcionisanja univerziteta ne znači da politika ima pravo da se upliće u rad visokoškolskih institucija", zaključio je Đonlagić.