BiH
0

Konstituirano Savjetodavno vijeće za poljoprivredu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U skladu sa Zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH i odlukom Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu je konstituisano Savjetodavno vijeće za poljoprivredu, ishranu i ruralni razvoj BiH.

Kako je saopćeno danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za predsjedavajućeg Vijeća izabran je Ševal Suljkanović, a za zamjenike Vesna Milić i Drago Bilandžija.

Savjetodavno vijeće je uspostavljeno s ciljem obezbjeđivanja efektivnih mehanizama konsultacije, učešća, koordinacije pri donošenju odluka u sektoru poljoprivrede, kao i davanja mišljenja i preporuke za predložene strateške dokumente, zakonske propise, međunarodne sporazume i inicijative, te savjetovanja odgovornih institucija po onim pitanjima koja zahtijevaju odluku o sektorskoj politici ili strateškim pravcima.

Osnivanjem Savjetodavnog vijeća unapređuju se konsultacije sa stručnjacima prije donošenja odluka važnih za poljoprivredni sektor u BiH.

Ovo tijelo sačinjavaju istaknuti stručnjaci iz relevantnih naučnih institucija, privatnog poljoprivrednog sektora, poljoprivredne i prehrambene industrije i nevladinih organizacija koje djeluju u sektoru poljoprivrede.