U Širokom Brijegu
28

Konstituirana Skupština ZHK, formirani klubovi Hrvata i Srba

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Skupština ZHK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Konstituirana je Skupština Zapadnohercegovačkog kantona danas u Širokom Brijegu, gdje su 23 izabrana zastupnika položila zakletvu nakon što im je predstavnik CIK-a BiH Vlado Rogić svečano uručio mandate.

Nakon što je usvojen Prijedlog Odluke o verifikaciji mandata zastupnika u Skupštini ZHK formirani su klubovi konstitutivnih naroda.

Za predsjednika Kluba Hrvata u Skupštini tog kantona izabran je Ivan Dajmanović (HDZ BiH) dok je za predsjednika Kluba Srba izabran Miroslav Mitrović (HDZ BiH).

Ivan Jelčić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivan Jelčić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Novo rukovodstvo u ovom kantonu nije izabrano, a sjednicom je rukovodio dosadašnji predsjedatelj Skupštine ZHK Ivan Jelčić (HDZ BiH), koji će predsjedavati sjednicama Skupštine dok se ne izabere novo vodstvo.

On je kazao da se Skupština ZHK drži rokova i da je onako kako je i propisano Poslovnikom u roku od 20 dana nakon objave službenih rezultata održala konstituirajuću sjednicu, ali da je sada prioritet riješiti izaslanike za Dom naroda FBiH, pa tek onda ostale odluke.

"Vrlo brzo ćemo imati novu sjednicu na kojoj ćemo birati izaslanike za Dom naroda FBiH što je nama vrlo važno jer inače možemo izgubiti izaslanike ako ne ispoštujemo rok", rekao je Jelčić.

Na sjednici su izabrani članovi tri povremena odbora, a novi saziv Skupštine ZHK čini 14 zastupnika iz koalicije HDZ BiH, HDU,HSS,HKDU, četiri iz HDZ 1990, dva iz HRS dva, a po jedan HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH te HSP HB i BiH.

Nastavak sjednice Skupštine ZHK najavljen je za četvrtak, kada će se izabrati izaslanici za Dom naroda FBiH, čija se imena trebaju dostaviti do 2. decembra na ovjeru.

Izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt 2. oktobra , ZHK može dati sedam delegata u Dom naroda FBiH, a kako sada stvari stoje ZHK će imati pet delegata od kojih su četiri iz reda Hrvata i jedan iz reda Srba.