{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konstituirana Radna grupa za reformu policije

F
18.12.2007. u 12:19
0
0
Konstituirana Radna grupa za reformu policije
0
Konstituirana Radna grupa za reformu policije
Na temelju Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donesene 13. decembra, danas je konstituirana Radna grupa za reformu policije, odnosno izradu zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni instituti, škole, direkcije i odbori u vezi s policijom i policijskom službom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Radna grupa za reformu policije rebala bi raditi na izrada zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, istaknuvši kako očekuje da će do utvrđenog roka - 15. februara radna grupa ponuditi nacrt jednog ili više zakona kojima će biti definirano ono što je politički dogovoreno, a što je rezultat Mostarske deklaracije i Akcionog plana za reformu policije.

Kako je Špirić kazao, Radnu grupu čine lični predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sredoje Nović, predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde Sead Lisak i Bariša Čolak, lični predstavnici premijera FBiH i RS-a Hazim Rančić i Stanislav Čađo, te predstavnici entitetskih ministarstava unutarnjih poslova - FMUP-a i MUP-a RS Taib Spahić i Uroš Pena, kao i lični predstavnik gradonačelnika Distrikta Brčko Goran Lujić i Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH.

Špirić je istaknuo kako treba učiniti sve kako bi Radna grupa do polovine februara okončala posao čime bi se s aspekta reforme policije stvorile pretpostavke za potpisivanje Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje s Evropskom unijom (SAA).

Prema njegovim riječima, Radna grupa će se sastajati jednom sedmično a odluke će donositi konsenzusom. Sjednicama će u svojstvu posmatrača prisustvovati predstavnici OHR-a, EUPM-a i Američke ambasade u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: