BiH
0

Konstituirana Radna grupa za reformu policije

FENA
Na temelju Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donesene 13. decembra, danas je konstituirana Radna grupa za reformu policije, odnosno izradu zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni instituti, škole, direkcije i odbori u vezi s policijom i policijskom službom.

Radna grupa za reformu policije rebala bi raditi na izrada zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, istaknuvši kako očekuje da će do utvrđenog roka - 15. februara radna grupa ponuditi nacrt jednog ili više zakona kojima će biti definirano ono što je politički dogovoreno, a što je rezultat Mostarske deklaracije i Akcionog plana za reformu policije.

Kako je Špirić kazao, Radnu grupu čine lični predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sredoje Nović, predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde Sead Lisak i Bariša Čolak, lični predstavnici premijera FBiH i RS-a Hazim Rančić i Stanislav Čađo, te predstavnici entitetskih ministarstava unutarnjih poslova - FMUP-a i MUP-a RS Taib Spahić i Uroš Pena, kao i lični predstavnik gradonačelnika Distrikta Brčko Goran Lujić i Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH.

Špirić je istaknuo kako treba učiniti sve kako bi Radna grupa do polovine februara okončala posao čime bi se s aspekta reforme policije stvorile pretpostavke za potpisivanje Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje s Evropskom unijom (SAA).

Prema njegovim riječima, Radna grupa će se sastajati jednom sedmično a odluke će donositi konsenzusom. Sjednicama će u svojstvu posmatrača prisustvovati predstavnici OHR-a, EUPM-a i Američke ambasade u BiH.