Sve na čekanju
2

Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde bit će zakazana kada CIK dostavi uvjerenja

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, ističe da je CIK dostavio obavještenje da je u proceduri izrada uvjerenja i da će ona biti poslana.

"Zakonski rok je deset dana od dana potvrđivanja rezultata izbora i on istče u petak, 16. novembra. Nadam se da će CIK do tada dostaviti uvjerenja. Već je dostavljen tabelarni pregled o prihvatanju mandata budućih poslanika, njih 24. Tu nema Muhameda Ramovića (NBL) jer se vjerovatno sada mandat dodjeljuje drugom kandidatu na listi, s obzirom na to da Ramović nije prihvatio mandat. Imamo ukupno 17 Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata i četiri poslanika koji su se izjasnili kao Ostali", ističe Obuća.

Ona dodaje da konstituirajuću sjednicu saziva predsjedavajući iz starog saziva, a ukoliko je spriječen, to čine njegovi zamjenici. Uz dodjelu certifikata slijedi konstituiranje i izbor rukovodstva Skupštine, kao i izbor delegata u Dom naroda.

"CIK BiH ni o tome se još nije izjasnio i to se očekuje. Međutim, dosadašnja praksa je bila da se konstituirajuća sjednica održava u nekoliko nastavaka, tako da očekujemo da će tako biti i ovoga puta", ističe Obuća.

Na pitanje kada bi mogla biti imenovana nova Vlada BPK, odgovorila je da će to zavisiti od ishoda političkih pregovora koji su u toku.

"Mi ćemo imati situaciju u kojoj su tri aktuelna ministra izabrana za poslanike u skupštini, međutim Zakon o Vladi propisuje da u slučajevima kada su ministri spriječeni da obavljaju tu funkciju, to radi neko od ovlaštenih državnih službenika. Aktuelna Vlada BPK će do izbora novog saziva imati četiri ministra i premijera, odnosno kvorum za punovažan rad i odlučivanje", kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.