BiH
0

Konstituirajuća sjednica Ekspertne grupe za reformu penzionog i invalidskog osiguranja u Federaciji

FENA
Konstituirajuća sjednica Ekspertne grupe za reformu penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, koju je nedavno imenovala Vlada Federacije BiH, održana je danas u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na sjednici je usvojen Pravilnik o radu i dogovoren Program rada Ekspertne grupe za narednih šest mjeseci.

Dogovoreno je da se Ekspertna grupa za reformu PIO/MIO sastaje svakih petnaest dana i razmatra pitanja u vezi sa izradom zakonske regulative i druge bitne odrednice modeliranja penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Svi poslovi u kompetenciji Ekspertne grupe trebali bi biti okonačani do marta 2008. godine, rekao je predsjednik Sulejman Garib i dodao da će se na narednoj sjednici raspravljati o konceptu Strategije reforme penzijskog/ mirovinskog i invalidskog sistema u Federaciji BiH.

Zadatak Ekspertne grupe je izrada konačne verzije dokumenta Strategija reforme penzijskog/mirovinskog sistema u Federaciji BiH kao i drugi poslovi proistekli iz Akcijskog plana što ga je Vlada usvojila.

Garib je najavio saradnju s radnom grupom u Republici Srpskoj i s drugim tjelima i instutucijama u cilju približavanja jedinstvenom modelu penzijskog/mirovinskog sistema u cijeloj BiH.

Prema Akcijskom planu, Ekspertna grupa bi konačnu verziju Strategije reforme penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja trebala Vladi FBiH ponuditi na usvajanje u trećem mjesecu 2008. godine.