U kafiću The Pub u Sarajevu
0

Konobar pronašao 20.000 KM i vratio ih vlasniku

Piše: E. G.
Ne dešava se baš često da neko pronađe torbu punu novca, a pogotovo ne da ih vrati vlasniku. Ovakvo nešto se desilo Aldinu Siviću, konobaru koji radi u kafiću The Pub u sarajevskom naselju Malta.
Aldin Sivić
Aldin Sivić
Aldin je na poslu pronašao torbu u kojoj je bilo oko 20.000 KM i vratio je vlasniku. Kaže, ni u jednom momentu nije pomislio na to da eventualno zadrži dio novca ili sav novac.

"Desilo se to u srijedu navečer. Oko 24 sata u The Pubu, gdje radim, su bila dva momka i ja sam ih usluživao. Kad su popili piće, platili su i izašli napolje. Inače, radi se o gostima koji povremeno navrate kod nas. Nakon što su izašli ja sam prišao stolu da pokupim suđe i vidio sam crnu torbicu. Otvorio sam je da vidim ima li dokumenata kako bih mogao saznati identitet vlasnika i iznenadio sam se kada sam vidio da je torba puna novca. Pozvao sam tada i kolege koji su bili za šankom i rekao im šta sam našao. Htio sam pozvati i policiju da prijavim da sam našao novac. Međutim, momci su se vratili nakon izvjesnog vremena i ja sam im dao torbicu. Zamolio sam ih da odmah tu prebroje novac i da se uvjere da ništa ne nedostaje, ali su oni rekli da mi vjeruju i da za tim nema potrebe. Pozdravili smo se i oni su otišli", ispričao je za Sarajevo-x.com Sivić, koji je inače iz Bosanske Krupe.

Vlasnik torbice je nagradio konobara sa 100 KM, a Aldin nam je rekao kako je od tog novca počastio kolege na poslu.

Novac nije jedino što je Aldin pronašao radeći kao konobar. Jednom je prilikom, kaže, pronašao i službeni pištolj koji je pripadao uposleniku SIPA-e. On je također bio gost u kafiću i zaboravio je pištolj prilikom odlaska. Nedugo zatim se vratio i dobio je pištolj nazad.