{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konkurs za suprugu bivšeg predsjednika FBiH

27.8.2012. u 23:57
0
72
Konkurs za suprugu bivšeg predsjednika FBiH
0
Konkurs za suprugu bivšeg predsjednika FBiH
Gimnazija Dobrinja
Vesna Filipović je dobila posao bibliotekara na neodređeno vrijeme u srednjoj školi Gimnazija Dobrinja u Sarajevu. Odluku o zaposlenju je donijela direktorica škole Sabiha Miskin, na prijedlog tročlane konkursne komisije, ali bez pozivanja na intervju ostalih 13 kandidata koji su, također, zadovoljavali tražene uslove.
Vesna je supruga Karla Filipovića, bivšeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i zastupnika u Parlamentu FBiH ispred Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Istoj stranci pripada i Vesna, u čije ime je na izborima 2000. godine bila kandidat za općinu Novi Grad. Miskinova je predsjednica Nadzornog odbora ove stranke.

Alma Nedić, jedna od kandidata koji su ispunjavali uslove, kaže da je i prije nego je poslala potrebnu dokumentaciju saznala da je mjesto namijenjeno Filipovićki koja je radila u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Prvi konkurs za ovu poziciju je raspisan u novembru 2011. godine. Uz ostale uslove traženo je i uvjerenje o nekažnjavanju i licenca za Kooperativni online bibliografski sistem i servis (COBISS) čiju licencu je od 22 prijavljenih imalo pet osoba, uključujući i Vesnu.

"Ta licenca nije potrebna za rad u biblioteci školskog tipa, a osim toga, licenciranje osobe je veoma skupo“, kaže Nedić za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

COBISS je sistem koji prikuplja podatke o građi koju posjeduju biblioteke, odnosno u kojem biblioteka ima bazu o svojim sadržajima. Trenutne članice COBISS-a su univerzitetske, fakultetske, javne i specijalne biblioteke. Međutim, niti jedna biblioteka srednje ili osnovne škole nije članica ovog sistema.

Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kaže da trenutno nije u planu uvođenje COBISS sistema u škole.

"To ne znači da u budućnosti neće biti. Sad, da li će to biti COBISS ili neki drugi, to još ne znamo“, kazala je Njuhović.

Zbog tog uslova i uslova o dokazu o nekažnjavanju Alma je uspjela poništiti konkurs, te je u januaru ove godine objavljen novi, bez tih odredbi. 14 osoba je ispunjavalo uslove, ali je primljena Vesna. Ostali nisu pozvani ni na intervju. U dopisu za CIN direktorica Miskin je navela da je odabrala kandidata sa najboljim referencama, te da u konkursu nije bilo navedeno da će se vršiti intervju s njima. Ipak, u Zapisniku Konkursne komisije Miskinovoj je sugerisano da na intervju pozove kandidate koji su ispunjavali tražene uslove.

CIN je početkom ovog mjeseca objavio priče o zapošljavanju u državnoj službi u kojima je upozorio kako su određena radna mjesta unaprijed rezervisana, dok se konkursi objavljuju kako bi forma bila zadovoljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: