BiH
0

Konkurs za prijem studenata u studentske domove u sarajevu u drugoj polovini juna

FENA
Studentski dom Bjelave
Studentski dom Bjelave
Upravni odbor Studentskog centra Sarajevo usvojio je tekst konkursa za prijem studenata u studentske domove u akademskoj 2006./2007. godini. Nakon što tekst konkursa ovjeri resorno ministarstvo u Vladi Kantona Sarajevo, konkurs bi trebalo da bude objavljen 19. ili 20. juna zajedno s konkursom Univerziteta u Sarajevu za prijem brucoša u novu akademsku godinu, potvrdio je FENI direktor Studentskog centra Emir Kadrić.

Prednost pri upisu će i ove godine biti redovnost i uspjeh studenata, a među kriterijima je i socijalni status studenata, izbjeglički status, sudjelovanje u oružanim snagama, uspjesi na takmičenju.

Ove godine će kantoni, zajedno s nadležnim organima Studentskog centra, imati obavezu da pregledaju aplikacije studenata kako bi se onemogućilo subvencioniranje smještaja i ishrane studenata koji se već više godina pojavljuju na spiskovima i koriste usluge studentskog centra.

Kantoni će, nakon što potpisom potvrde broj studenata koji ispunjavaju kriterije, već u septembru imati podatke i moći planirati sredstva za tu namjenu za narednu budžetsku godinu. Direktor Kadrić kaže da je to važno kako bi bile na vrijeme izmirene obaveze kantona prema studentskom centru.

Prema njegovim riječima ove godine za konkurs neće se primati aplikacije za studente s područja Srbije, Crne Gore i Hrvatske, ali će za njih biti ostavljeno desetak kreveta ukoliko budu spremni plaćati punu cijenu.

"Dosad se nije pojavila nijedna institucija niti organizacija koja bi subvencionirala njihov smještaj i ishranu u studentskim domovima. Prošle godine je 36 studenata pristalo da plaća punu cijenu smještaja i ishrane u domovima, ali ih se u međuvremenu dosta razdužilo", kazao je on.

Studentski centar Sarajevo u dva doma raspolaže s oko 1.900 kreveta, te oko 200 pomoćnih ležajeva, a očekuje se da će se na konkurs prijaviti 2.500 do 3.000 studenata.