Dani neizvjesnosti
94

Konkurs za osnovne škole u KS raspisan prema novom pravilniku, 100 pozicija na neodređeno

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prije nekoliko dana u Kantonu Sarajevo raspisan je konkurs za prijem radnika u osnovne škole. Konkurs je raspisan prema novom pravilniku, što bi, za razliku od prethodnih godina, trebalo spriječiti malverzacije i prijem podobnih ispred sposobnih.

Raspisan je konkurs za više od 560 pozicija. Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, očekuje se da će se prijaviti više od 3.500 kandidata koji dolaze i van KS.

"Imamo smanjen broj učenika u Srednjobosanskom kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu pa je veliki broj nastavnog osoblja proglašen tehnološkim viškom. Očekujemo da će se veliki broj njih prijaviti na konkurse u KS iz tog razloga, ali i zbog veće plate te ugovora na neodređeno vrijeme. Za razliku od prošle godine, imamo novi pravilnik u kojem nema onih devet bodova koji su davali veliku mogućnost za malverzaciju, jer su nepodobni kandidati iz različitih razloga dobijali manji broj bodova, a drugi dobijali maksimalan broj, a direktor bi među prva tri kandidata uvijek birao drugog i trećeg, a ne prvog. Toga više neće biti", rekao je Sivro.

Više od 100 upražnjenih pozicija je na neodređeno radno vrijeme, a gotovo sve što su škole tražile od Ministarstva obrazovanja KS, je odobreno. Naglasak je upravo na primanju radnika na neodređeno vrijeme.

"Radi se o konkursima za učiteljice, sekretare, čistačice, sve one pozicije koje su škole tražile, pa čak i za radnike koji nemaju punu normu. Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović će uskoro mijenjati Pravilnik o tehnološkom višku, jer je već izdato više od 50 rješenja kojima su ljudi zbrinuti i smanjuje se tehnološki višak. Uporedo se smanjuje i broj konkursa jer smo imali prijem na više od 100 pozicija na neodređeno radno vrijeme", kazao je Sivro.

Kazao je kako radnici očekuju i izmjenu Pravilnika o prijemu radnika te su izrazili želju da se intervju ne obavlja u školama, da nadležno ministarstvo preuzme bodovanje, a da direktor bira jednog od četiri kandidata na osnovu bodova koje ministarstvo dostavi. Ministar Kazazović je izrazio saglasnost i očekuje se da će ovo biti realizovano na konkursu koji će biti raspisan u januaru.

"U desetak škola će biti potreba za novim učiteljima u prvim razredima pa će se zbog toga raspisati konkurs. Također, usvajanjem Pedagoških standarda očekujemo odobravanje školama prijem pedagoga, socijalnih radnika, psihologa i asistenata te u većim školama dnevnih čuvara, jer nam je bitna sigurnost učenika", rekao je Sivro.

Konkurs za prijem radnika u srednje škole u KS kasni zbog tehničkih grešaka, ali će to biti ispravljeno i raspisivanje konkursa za 800 pozicija se očekuje ubrzo.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS pozvao je sve svoje članove da, ukoliko primijete pokušaje malverzacije ili kršenja pravilnika, podnesu prijavu inspekciji, Ministarstvu obrazovanja KS ili sindikatu s ciljem sankcionisanja ovakvih situacija.