Sukob unutar SDA
35

Konkurs ipak nije poništen: Obavljeni intervjui za novog direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija

Piše: A. D.
Nadzorni odbor KJKP Vodovod i kanalizacija trebao bi naredne sedmice izabrati novog direktora ovog javnog kantonalnog preduzeća, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo, tokom ponedjeljka obavljeni su intervjui s kandidatima. Zanimljivo je da su intervjui obavljeni prema konkursu koji je Nadzorni odbor VIK-a poništio na sjednici 17. jula.

Međutim, kako nam je nezvanično rečeno, taj se konkurs, formalno-pravno, ne može smatrati poništenim jer su navodno na sjednici NO utvrđene određene proceduralne greške na sjednici.

Preneseno nam je da toj sjednci NO nisu prisustvovali članovi uprave niti je sjednica tonski snimana pa se tako ona ne može smatrati legitimnom.

Podsjećamo, kompletan saziv bivšeg NO ViK-a podnio je nedavno ostavku, u toku procesa izbora novog direktora tog preduzeća, a na mjesto novih članova NO imenovani su Azra Koso, Mirza Bilalagić i Faruk Redžić 20. juna 2018. godine.

Novi premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj najavio je još pri svom dolasku na tu funkciju smjenu trenutne v. d. direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Azre Muzur, odnosno imenovanje novog direktora.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, u vezi s izborom novog direktora ViK-a lome se koplja unutar Kantonalnog odbora SDA. Tako aktuelnu v. d. direktorice Azru Muzur podržava Fikret Prevljak, predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža, dok je Zolj protiv njenog izbora za novu čelnicu ViK-a

Također, ViK tek treba utrošiti novac od EBRD-a zbog čega se, navodno, vodi najveća bitka za imenovanje novog direktora. Moguće da se sam izbor opstruira i do predstojećih Općih izbora.

Nedavno je Vlada Kantona Sarajevo potpisala ugovor s EBRD-om o projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo u vrijednosti od 50 miliona KM.