Sesija Kruga 99
0

Konkurencijom do smanjenja cijene električne energije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 danas je bila posvećena temi "Energetika BiH i okolina - stanje i mogućnosti održivog razvoja". Uvodničar je bio profesor Aleksandar Knežević, mašinski inžinjer energetike.

Knežević se osvrnuo na činjenicu da postoje dokumenti i zakoni, koji se ne poštuju, kad je riječ o energetskoj održivosti, kao i na platformu četiri političke partije (SDP, SDA, NSRB i HSP) u oblasti energetike.

U spomenutoj platformi se zalaže za deblokiranje procesa gradnje novih elektrana, te između ostalog predlaže uvođenje insuticiuonalnih okvira, izrada propisa, studija i strategija.

Profesor Knežević smatra da je pozitivno što preovladava stav da u BiH treba da se grade nove termo- i hidroelektrane, ali, kako kaže, u tom procesu treba voditi brigu i o ekološkom segmetu.

Ovom prilikom Knežević je istakao potrebu konkurencije u energetskom sektoru, koji bi trebao ostati u okrilju države, te da postoji mogućnost da potrošač iz BiH kupi energiju iz npr. Crne Gore i obratno. Kako kaže, konkurencija bi dovela do smanjenja cijene električne energije.