|

Konkretne mjere za sigurnost đaka i učenika

Konkretne mjere za sigurnost đaka i učenika
0
S
Sarajevo-x.com
28.11.2009. u 20:59
6
komentara
0

dijeljenja
Konkretne mjere za sigurnost đaka i učenika
Opštinski odbor Centar Naše stranke zahtijeva od nadležnih ministarstava i policije Kantona Sarajevo da osiguraju đacima i studentima fizičku bezbjednost tokom boravka u školama i obrazovnim ustanovama. Prema posljednjim policijskim izvještajima sa područja Kantona Sarajevo broj teških i nasilnih krivičnih djela u školama je u porastu i djeca su sve češće meta oružanih i razbojničkih napada osoba koje naoružane ulaze i slobodno traže svoj plijen po školskim hodnicima i dvorištima. Osoblje škola nije obučeno da upravlja nadzornim video sistemima, niti postoje osobe koje bi bile zadužene da prate i reaguju na incidente koje kamere bilježe.
OO Centar Naše stranke je zbog toga odlučio da inicira sastanak sa nadležnim organima i predloži konkretne mjere kako bi se ovaj opasan trend nasilja i razbojništva u školama zaustavio i obrazovne ustanove konačno postale bezbjedne za đake i nastavnike.

Podržavajući ovu inicijativu Naše stranke načelnik Opštine Centar Dževad Bećirević je zakazao tematsku sjednicu za dan 30.11.2009. godine sa početkom u 15 sati u Velikoj sali Općine Centar. Na sjednicu su osim predsjednika stranačkih klubova koje su zastupljene u Općinskom Vijeću pozvani i predstavnici slijedećih institucija: Prva policijska uprava, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministrastvo pravde i uprave Kantona Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Direktori osnovnih i srednjih škola, te Zastupnici u Skupštini Kantona sa područja općine Centar.

Naša stranka će zahtjevati od svih nadležnih institucija da u najkraćem mogućem roku implementiraju akcioni plan koji je napravljen na osnovu modernih evropskih standarda i sastoji se iz sljedećeg:

1. Arhitektonski i organizaciono učiniti unutrašnjost svake škole i pripadajućeg zemljišta sigurnim od vanjskih kriminogenih uticaja.

- Ograditi školska dvorišta ogradom.

- Postaviti zaštitare koji će kontrolisati ulaz i izlaz iz školskog dvorišta i zgrade škole.

2. Zakonski utvrditi odgovornost direktora i uprave škola da preuzmu punu pravnu i materijalnu odgovornost za bezbjednost đaka tokom boravka na nastavi.

Reorganizovati opis poslova nastavnog, pedagoškog i tehničkog osoblja u cilju spriječavanja kriminogenih pojava u samim školama.

3. Obavezati teritorijalno nadležnu policiju da preuzme odgovornost za bezbjednost đaka i djece u neposrednoj blizini škole prije, u toku i po završetku nastave.

- Osigurati "sigurne puteve" od kuće do škole.

- Osvjetljavanje i osiguravanje ulica kojima djeca dolaze i odlaze iz škole

- Postavljanje signalizacije ili saobraćajaca na prilazima školi u vrijeme prije i po završetku nastave.

Naša stranka smatra da je hitno uvođenje i pedantno poštivanje navedenih mjera neophodan prvi korak u borbi protiv nasilja i razbojništva koje je sve češće usmjereno prema ovoj najranjivijoj kategoriji društva. Mjere koje Naša stranka predlaže su dio politike Naše stranke prema djeci i obrazovanju i u njenoj izradi su učestvovali eksperti, nevladine organizacije koje se bave problemom maloljetne delikvencije i roditelji čija djeca pohađaju sarajevske škole.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...