|

Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast

Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast
11
Klix.ba
11.6.2019. u 11:36
7
komentara
11

dijeljenja
Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.
Na sastanku je konstatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Ministar Bevanda informisao je delegaciju MMF-a da je Vijeće ministara BiH do sada usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju jer budžet za ovu godinu nije usvojen što je, također, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.

Naglašeno je da sukladno Zakonu o finansiranju institucija BiH tokom primjene privremenog finansiranja institucija BIH realiziraju samo tekuće rashode neophodne za funkcionisanje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i usvajanje budžeta za 2019. godinu nema utjecaja na to.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od augusta ove godine, te mu je ministar Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću suradnju.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...