Silajdžić, Omerović, Halilović:
0

Konkretna pomoć BiH narodu Palestine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni ministar zdravstva Safet Omerović i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović obećali su danas, tokom susreta s ambasadorom Palestine u BiH Amirom Rostom, aktivni angažman u pružanju konkretne pomoći palestinskom narodu u pojasu Gaze.

Pomoć će se, kako su u izjavama novinarima objasnili učesnici sastanka u Sarajevu, sastojati u osiguranju finansijskih sredstava za nabavku lijekova, sanitetskog materijala te uslova za prihvat ranjenika iz Gaze.

"Ostvareni su kontakti s nekoliko farmaceutskih kompanija u BiH koje su spremne pomoći te sa zdravstvenim institucijama koje će zbrinuti ranjenike", kazao je Omerović.

Halilović je objasnio da će, na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, kandidirati pitanje pomoći narodu Palestine u vidu nabavke lijekova i ostalih potrebnih stvari.

Silajdžić je istakao da je bh. narod, s obzirom na tragediju koju je prošao, posebno osjetljiv na civilne žrtve.

"Prioritet je zaustaviti vojna dejstva zbog rastućeg broja civilnih žrtava, posebno djece. U Gazi nestaju kompletne porodice. Nadam se da će diplomatski napori rezultirati zaustavljanjem vojnih dejstava", rekao je član Predsjedništva BiH Silajdžić.

Ambasador Rostom je zahvalio predstavnicima bh. vlasti kao i narodu BiH na podršci u izuzetno teškom periodu za palestinski narod.