BiH
3

Konkretna podrška akciji "Srcem za Banku koštane srži"

Klix.ba
Organizacija humanitarne akcije "Srcem za Banku koštane srži" bila je povod današnjem prijemu kojeg je predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić upriličila za počasnu predsjednicu Nevladine organizacije MALA Asimu Osim i njenog predsjednika Abdulkadira Zlatana Tucu.

Akciju organizira navedena nevladina organizacija, a njeno održavanje je planirano za utorak 02. februara u vremenu od 19:30 do 23:15 sati u Hotelu Terme na Ilidži, uz direktan televizijski prijenos BHRT-a. Tokom njenog održavanja na 35 otvorenih telefonskih linija građanima Bosne i Hercegovine koji uzmu učešća u ovoj humanitarnoj akciji javljat će se poznate ličnosti iz svih sfera društvenog života, a među njima i estradni umjetnici iz BiH i regiona.

"Veliki značaj ove akcije ogleda se u činjenici da će bosanskohercegovačka Banka koštane srži doći u poziciju da postane članom Svjetske organizacije donatora koštane srži – Bone Marrow Donor Worldwide (BMDW)", naveo je Tuco i naglasio da se to očekuje vrlo brzo. Dodao je također da im je cilj uspostava javne banke pupkovina, što se u najnaprednijim zemljama svijeta već dugo koristi kao jedna od najefikasnijih metoda liječenja od mnogih teških bolesti.

Predsjedateljica Babić je konkretnim novčanim sredstvima podržala ovu akciju i najavila svoje aktivno sudjelovanje u njenoj realizaciji, na čemu su joj se danas zahvalili njeni gosti.

"Veliko i iskreno hvala što ste nam se pridružili u ovom našem humanitarnom radu, želimo vam da u svom budućem djelovanju budete uvijek takvi – humani, suosjećajni, jednostavni i društveno odgovorni", riječi su Asime Osim, čiji je suprug Ivica Osim, naš proslavljeni nogometni stručnjak i ljudska gromada, Ambasador ovog projekta, a koji zajedno nesebično pomažu ostvarivanje ovih plemenitih ciljeva.

"Moje opredjeljenje i moja vodilja u budućem radu bit će, između ostalog, aktivno sudjelovanje u humanitarnim akcijama sličnim ovoj, koliko mi to lične i profesionalne mogućnosti dozvoljavaju", istakla je predsjedateljica Babić te potcrtala da će rad i pomoć mladim ljudima, također, biti u fokusu njenog budućeg djelovanja.

Dio sredstava prikupljenih u ovoj akciji bit će doniran za liječenje naše Jadranke Stojaković i Udruženju samohranih roditelja Tuzlanskog kantona.

Inače, NVO MALA provelo je dvije slične akcije ranije u saradnji sa Nogometnim savezom BiH i našom nogometnom reprezentacijom, te sa načelnicima općina i privrednicima.

Najavili su da, nakon ove akcije, planiraju slične koja će biti održane pod pokroviteljstvom grada Viteza i FIS Viteza, zatim još jednu sa gradom Tuzlom koja će uključivati donatorsku večer i uzimanje uzoraka krvi, te sa gradom Mostarom.