{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konjic: Završetak svih radova do 10. oktobra

F
1.4.2008. u 09:33
0
0
Konjic: Završetak svih radova do 10. oktobra
0
Konjic: Završetak svih radova do 10. oktobra
Sinoć u 22 sata, radnici turske firme ER – BU počeli su demontažu pomoćnog metalnog mosta u Konjicu, čija dužina je bila 81 m i širina 1, 50 m, a koji je bio u funkciji za pješake od početka radova, tj. od maja 2006. godine.
Pomoćni most se uklanja zbog daljnjih radova na Starom mostu i bezbjednosti građana, a osim postavljanja ploča od krečnjaka na vijencu Starog mosta, predstoje radovi na postavljanju kaldrme i kamene ograde, izjavio je Feni Onur Ozbašbug, arhitekta – restaurator, rukovodilac gradilišta.

Poslije dvije građevinske sezone provedene na ovome gradilištu u Konjicu i poslije zimske pauze, radnici turske firme ER – BU radove na obnovi Starog mosta nastavili su 16. marta.

Stari most izgrađen je 1682. godine, kao posljednja velika turska građevina u BiH, srušen je 3.3. 1945. godine, kada su ostale samo kamene kule, na koje su postavljene drvene grede i daske, a 1962. stavljena je čelično – betonska konstrukcija.

Ostaci mosta, 2004. godine, proglašeni su nacionalnim spomenikom.

U most će biti ugrađeno ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, sve učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

Kameni most nakon završetka bit će dug 101, 80 m i širok 5,25 m.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: