Kraljuščica
155

Konjic: Ribari upozoravaju na potpuni nestanak rijeke nakon izgradnje elektrana

Piše: R. D.
Izgradnja minihidroelektrana na rijeci Kraljuščici dovela je do potpunog nestanka vodotoka te uništavanja njenog ekosistema, upozoravaju ribari iz Konjica, apelujući na nadležne organe koji su zaduženi za monitoring rada novoizgrađenih objekata za proizvodnju električne energije.

Kraljuščica je i sada nominalno rijeka duga 9 kilometara koja se ulijeva u Jablaničko jezero.

"Na našim fotografijama se vidi da je rijeka potpuno presušila, a znamo da bi elektrane trebalo da uzmu određeni dio rijeke u svoje cijevi, a da u vodotoku ostane bar biološki minimum koji je zakonom propisan i koji bi omogućio nesmetan život ribama i ostaloj flori i fauni", kaže nam Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva s pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Ribari apeliraju na nadležne institucije, posebno one koje su zadužene za izdavanje okolinskih dozvola, da se pozabave monitoringom rada hidroenergetskih objekata na našim rijekama.

"Mi smo bili u obilasku terena, kao što se vidi na pojedinim fotografijama, vode nije bilo nikako kad smo tek došli, da bi, nakon što smo primijećeni, počelo ispuštanje minimalne količine vode u raniji vodotok", kazao je Trešnjo još jednom apelirajući na nadležne organe da rade svoj posao, sve u svrhu poštivanja zakona, ali i očuvanja naših prirodnih bogatstava.

U obilasku terena s ribarima Organizacije sportskih ribolovaca Konjic bili su i predstavnici ekološke organizacije "Zeleni Neretva" iz Konjica.