{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konjic: Prvi maj je preživio ?

F
1.5.2008. u 13:47
0
0
Konjic: Prvi maj je preživio ?
0
Konjic: Prvi maj je preživio ?
U Konjicu je 1. maj, Međunarodni praznik rada, u četvrtak obilježen polaganjem cvijeća na mezare i grobove bivših sindikalnih aktivista, te tradicionalnim prvomajskim urankom na Vrtaljicu, poslije čega se veliki broj Konjičana uputio na okolna izletišta.
Uranak je prošao bez predstavnika vlasti i Sindikata, uz vojnički grah, pjesmu i međusobna čestitanja.

Šerif Korić, 83-godišnji bivši sindikalni aktivista i novinar rekao je za Fenu da su se vlasti, sindikat pa i mediji udaljili od radnika i seljaka.

"U gradu nema ni jedne plakate niti prvomajske čestitke, jer 1. maj, kao da više ne živi ovdje, a živio je nekada u ovome centru metalne i drvne industrije, pleh muzika je budila građane, izletišta su bila puna, a radnici uživali velika prava", istakao je Korić.

Prema podacima poreske uprave, Biroa rada i poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja Konjic, u ovoj općini u 1.650 registrovanih privrednih subjekata, zdravstveno osiguranje plaća se za 5.258 lica, (još ima oko 15.000 posredno osiguranih lica), što znači da 39, 8 posto stanovnika nije zdravstveno osigurano, gdje spada i veliki broj zaposlenih, kao i 11 posto nezaposlenih lica, koliko ih ukupno ima.

Osim radnika u državnim organima i organizacijama kojima se uplaćuju doprinosi, većina ostalih radnika i po deset godina ima prekide u osiguranju, kao što su zaposleni u preduzećima "Rudar", "Šipad" i mnogim drugim, koji se u teškim uslovima bore za minimum svojih zakonskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: