BiH
0

Konjic: Koncesije za gradnju 39 mini hidroelektrana

FENA
Konjic
Konjic
Općina Konjic provela je sve potrebne procedure i završila izdavanje koncesija za gradnju 39 mini hidroelektrana, na rijekama Trešanica - 4, Bijela – 2, na slivu Neretvice – 17, slivu Ljute (kalinovačke) – 12 i na Kraljuščici - 4. Cjelokupna ulaganja iznosit će 150 miliona KM.
  • Sredinom ove godine očekujemo puštanje u rad prve dvije mini HE i to na Trešanici, a do kraja godine trebalo bi početi radovi na izgradnji šest mini HE, na Bijeloj i Neretvici, rekao je za Fenu dipl. ing. Derviš Dizdarević, pomoćnik načelnika Općine za privredu.

Koncesije za izgradnji mini HE na području općine, na 30 godina, dobili su Elektroprivreda BiH – za 29 mini HE, AMITEA, Mostar - pet, WIND – Neretva, Konjic – četiri i jednu, jedna slovenska firma.

Snaga ovih mini hidroelektrana iznosi od 0,5 do tri megavata (MW), a sva proizvedena električna energija bit će uključena u elektroenergetski sistem BiH. Najpovoljniji ugovor Općina je potpisala s Amiteom za četiri HE na Kraljuščici (investicija 15,5 miliona KM), za koje će prvih 10 godina Općina dobijati 14 posto, slijedećih 10 godina 16 posto i treću deceniju, investitor i vlasnik ovih HE Amitea, Općini izdvajat će 18 posto svoga ukupnog prihoda.

Izgradnja svih 39 mini hidroelektrana planira se završiti u roku od pet godina.