{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konjic: Koncesije za gradnju 39 mini hidroelektrana

F
22.3.2007. u 11:40
0
0
Konjic: Koncesije za gradnju 39 mini hidroelektrana
0
Konjic: Koncesije za gradnju 39 mini hidroelektrana
Konjic
Općina Konjic provela je sve potrebne procedure i završila izdavanje koncesija za gradnju 39 mini hidroelektrana, na rijekama Trešanica - 4, Bijela – 2, na slivu Neretvice – 17, slivu Ljute (kalinovačke) – 12 i na Kraljuščici - 4. Cjelokupna ulaganja iznosit će 150 miliona KM.
- Sredinom ove godine očekujemo puštanje u rad prve dvije mini HE i to na Trešanici, a do kraja godine trebalo bi početi radovi na izgradnji šest mini HE, na Bijeloj i Neretvici, rekao je za Fenu dipl. ing. Derviš Dizdarević, pomoćnik načelnika Općine za privredu.

Koncesije za izgradnji mini HE na području općine, na 30 godina, dobili su Elektroprivreda BiH – za 29 mini HE, AMITEA, Mostar - pet, WIND – Neretva, Konjic – četiri i jednu, jedna slovenska firma.

Snaga ovih mini hidroelektrana iznosi od 0,5 do tri megavata (MW), a sva proizvedena električna energija bit će uključena u elektroenergetski sistem BiH. Najpovoljniji ugovor Općina je potpisala s Amiteom za četiri HE na Kraljuščici (investicija 15,5 miliona KM), za koje će prvih 10 godina Općina dobijati 14 posto, slijedećih 10 godina 16 posto i treću deceniju, investitor i vlasnik ovih HE Amitea, Općini izdvajat će 18 posto svoga ukupnog prihoda.

Izgradnja svih 39 mini hidroelektrana planira se završiti u roku od pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: