Važna pitanja?
83

Kongres SAD-a o BiH: Jesu li Bošnjaci i Albanci isti narod, razlikuju li se Srbi, Bošnjaci i Hrvati

Klix.ba
Dana Rohrabacher (Foto: EPA-EFE)
Dana Rohrabacher (Foto: EPA-EFE)
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država jučer je održana rasprava, odnosno saslušanje o temi "Naslijeđe Daytona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana". Tokom saslušanja o situaciji u BiH i zemljama regiona neki od kongresmena su pokazali zavidno nepoznavanje prilika i odnosa na Balkanu.

Tako je republikanac Dana Rohrabacher, koji je vodio saslušanje i koji obnaša funkciju predsjedavajućeg Pododbora za vanjske poslove Kongresa SAD-a upitao: "Bošnjaci su muslimani, kao i Albanci, ali oni nisu Albanci? Dakle, koji jezik oni govore?".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potom je Rohrabacher zatražio odgovor od viših državnih službenika o tome da li ljudi u BiH govore isti jezik i da li se Bošnjaci, Srbi i Hrvati na ulici mogu razlikovati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz republikanske stranke Dana Rohrabacher i dopredsjedavajući, demokrata Gregory Meeks. Svjedočili su Matthew Palmer, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, dr. Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Philippe Leroux-Martin, direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu i sigurnost pri Institutu za mir SAD-a te Kurt Bassuener, suosnivač i viši stručni saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.