Vlast bez podrške
162

Konfuzno u Skupštini USK: Nejasno ima li većine, Vlada preživljava od danas do sutra

A. D.
Detalj s protekle sjednice (Foto: Klix.ba)
Detalj s protekle sjednice (Foto: Klix.ba)
Nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona sredinom novembra smijenjen predsjedavajući ove skupštine Agan Bunić zbog eksplicitnog snimka koji je osvanuo na stranici Pornhub, još uvijek nije imenovan njegov nasljednik.
Jasmin Musić, šef kluba SDA u Skupštini USK, kazao je za Klix.ba da još uvijek nema predsjedavajućeg Skupštine iako je predsjedavajuća Kluba poslanika Bošnjaka Ilda Alibegović dala rok od tri dana za dostavljanje prijedloga kandidata.

"To je bilo prije više od dvije sedmice. Ne znam u čemu je problem, obzirom da smo mi u SDA jasno rekli da ćemo podržati svakog kandidata kojeg većina predloži na mjesto smijenjenog Agana Bunića. Skupštinska većina je potpuno nejasna. Naša stranka je javno rekla da ne podržava više Vladu USK tako da su oni sa sigurnošću izgubili taj odlučujući šesnaesti glas. Zastupnik POMAK-a je na nekoliko posljednjih sjednica nastupao opoziciono prema Vladi, od smjene Agana Bunića do posljednje sjednice kada nije podržao dnevni red. U oba slučaja je njegov glas bio odlučujući. On je kasnije i sam potvrdio novinarima da nije ni pozivan na sastanke stranaka većine, niti konsultiran u vezi sa nacrtom budžeta. S druge strane, medijima je u četvrtak potvrđeno da su A-SDA i SDP poslali poziv za pregovore DF-u", kazao je Musić.

Nije tajna, kaže on, da je premijer Ružnić obavljao razgovore i sa zastupnicima Laburističke stranke. Bez njihova tri glasa, tvrdi, Vlada ne bi dobila podršku Skupštine za vrlo kontroverzan Nacrt izmjena Zakona o državnoj službi.

Jasmin Musić
Jasmin Musić

"Ono što mi zamjeramo ovoj Vladi jeste politizacija javnog života i enormna zapošljavanja. Nažalost, većina ljudi primljenih u zadnje vrijeme u organe uprave, javne ustanove i preduzeća došla je tu po stranačkom ključu, a prema našim saznanjima jedan broj i sa diplomama škole Vita Plus. Ja ne želim prejudicirati ishod postupka koji se vodi protiv njenog vlasnika Admira Hadžipašića iz A-SDA, međutim postoji mogućnost da će diplome ove škole biti poništene, šta onda? Lako bi se moglo dogoditi da nakon enormnih zapošljavanja pravosuđe prinudi Vladu USK na enormna otpuštanja. S jedne strane će ovo biti blamaža vladajuće A-SDA, a s druge veliki udar na kredibilitet institucija našeg kantona", ističe Musić.

Budžet za 2020. godinu jem dodaje, povećan uprkos elementarnoj logici. Prognoze ekonomskog rasta Vlade USK su veće nego prognoze Vlade FBiH, što bi prema njegovim riječima značilo da je ovaj kanton neko ekonomsko čudo.

"Ja bih želio da je to tačno, međutim mi nažalost spadamo u jedan od manje razvijenih kantona. Vladi USK je očito trebalo ovih dodatnih 12 miliona KM koliko je povećan budžet za narednu godinu da realizira interese i želje pojedinaca i interesnih skupina koje podržavaju Vladu. O tome kako će izvršavati obaveze koje na sebe uzimaju niko ne misli, jer Vlada preživljava od danas do sutra. Mi u SDA trudimo se da budemo konstruktivni. Jedan od pokazatelja našeg korektnog odnosa je tematska sjednica Skupštine na temu demografskih kretanja u USK, na kojoj smo podržali informaciju, predložene mjere i zaključke Vlade Kantona. Tako ćemo nastupati i u narednom periodu", potcrtao je Musić.