Nove zavrzlame
7

Konfuzija u Vijeću ministara: Razmatraju novi pravilnik o uniformama, a nisu poništili stari

Piše: A. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Farsa u vezi s usvajanjem Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, zbog čega su svoj glas u proteklom periodu digli bh. proizvođači ove opreme, dobila je novi epilog.

Kako saznaje Klix.ba, na sjednici Vijeća ministara BiH zakazanoj za naredni utorak trebao bi se naći novi pravilnik, a koji predlaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Time će se situacija dodatno zakomplicirati budući da je Vijeće ministara ranije već usvojilo pravilnik koji, međutim, nisu objavili u Službenom listu BiH.

Tako je ovih dana, kako nam je preneseno, nastao problem u Uredu za zakonodavstvo koje treba dati mišljenje na novi pravilnik.

Kako bi se dalo mišljenje na novi pravilnik, potrebno je da se stari stavi van snage, rečeno je za Klix.ba u Vijeću ministara BiH.

Nezvanično, Ministarstvo finansija BiH bi trebalo dati negativno mišljenje, jer novi pravilnik podrazumijeva da će se znatno više novca izdvajati za ove namjene nego do sada i zato što se isključuje konkurencija pa neće biti obaranja cijena u konkurentskom postupku.

Zbog činjenice da u svemu ovome nisu konsultirani, predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH te Privredne komore RS Nemanja Vasić, Mirsad Jašarspahić i Borko Đurić u zajedničkom pismu Vijeću ministara te ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću naveli su da je Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, koji je Vijeće ministara donijelo na 127. sjednici, izazvao problem velikom broju kompanija koje se bave ovom djelatnošću.

Predsjednici entitetskih i državne komore traže zajednički sastanak kako bi zajednički učestovali u kreiranju novog akta. Istakli su da su bh. proizvođači uskraćeni za učestvovanje u postupku nabavke uniformi.