{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferenciji o saradnji obavještajnog sektora i pravosuđa

F
16.7.2009. u 20:18
0
0
Konferenciji o saradnji obavještajnog sektora i pravosuđa
0
Konferenciji o saradnji obavještajnog sektora i pravosuđa
Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milorad Barašin, sudjeluje na konferenciji o poboljšanju saradnje između obavještajno-sigurnosnog sektora i pravosuđa, koja se održava u Bihaću.
Centralne teme dvodnevne konferencije odnose se na prikupljanje tajnih podataka i prikupljanje dokaza o krivičnim djelima korištenjem posebnih istražnih radnji.

Sudionici konferencije razgovarat će i o zakonitom presretanju telekomunikacija, kao i poboljašnju saradnje između policijskih i pravosudnih agencija prilikom prikupljanja dokaza pomoću zakonitog presretanja telekomunikacija.

Glavni tužilac Barašin na konferenciji će prezentirati izlaganja koja se odnose na zakonsku regulativu za provođenje posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini, kao i korištenje posebnih istražnih radnji za prikupljanje dokaza u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih oblika teških krivičnih djela.

U svom izlaganju, glavni tužilac istaći će važnost korištenja posebnih istražnih radnji, koje, između ostalog, podrazumijevaju zakonito presretanje telekomunikacija, nadzor, tehničko snimanje i praćenje osoba i objekata, primjenu prikrivenih istražitelja i davanje simuliranog otkupa, a koje predstavljaju ključne alate u rukama policije i tužilaca za borbu protiv organiziranog kriminala i složenih oblika kriminala.

U svojim prezentiranjima, glavni tužilac istaći će i primjere korištenja posebnih istražnih radnji, kao i primjene kombinacije više posebnih istražnih radnji, koje su dovele do uspješnog procesuiranja i pravomoćnih osuđujućih presuda u predmetima koji se odnose na složene oblike organiziranog kriminala.

Sudionici konferencije također će razgovarati o mogućnostima poboljšanja saradnje između policijskih i pravosudnih agencija, radi što efikasnijeg prikupljanja dokaza pomoću posebnih istražnih radnji.

Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji misije OSCE-a u BiH i Parlamentarne skupštine BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: