Bihać
0

Konferenciji o saradnji obavještajnog sektora i pravosuđa

FENA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milorad Barašin, sudjeluje na konferenciji o poboljšanju saradnje između obavještajno-sigurnosnog sektora i pravosuđa, koja se održava u Bihaću.

Centralne teme dvodnevne konferencije odnose se na prikupljanje tajnih podataka i prikupljanje dokaza o krivičnim djelima korištenjem posebnih istražnih radnji.

Sudionici konferencije razgovarat će i o zakonitom presretanju telekomunikacija, kao i poboljašnju saradnje između policijskih i pravosudnih agencija prilikom prikupljanja dokaza pomoću zakonitog presretanja telekomunikacija.

Glavni tužilac Barašin na konferenciji će prezentirati izlaganja koja se odnose na zakonsku regulativu za provođenje posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini, kao i korištenje posebnih istražnih radnji za prikupljanje dokaza u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih oblika teških krivičnih djela.

U svom izlaganju, glavni tužilac istaći će važnost korištenja posebnih istražnih radnji, koje, između ostalog, podrazumijevaju zakonito presretanje telekomunikacija, nadzor, tehničko snimanje i praćenje osoba i objekata, primjenu prikrivenih istražitelja i davanje simuliranog otkupa, a koje predstavljaju ključne alate u rukama policije i tužilaca za borbu protiv organiziranog kriminala i složenih oblika kriminala.

U svojim prezentiranjima, glavni tužilac istaći će i primjere korištenja posebnih istražnih radnji, kao i primjene kombinacije više posebnih istražnih radnji, koje su dovele do uspješnog procesuiranja i pravomoćnih osuđujućih presuda u predmetima koji se odnose na složene oblike organiziranog kriminala.

Sudionici konferencije također će razgovarati o mogućnostima poboljšanja saradnje između policijskih i pravosudnih agencija, radi što efikasnijeg prikupljanja dokaza pomoću posebnih istražnih radnji.

Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji misije OSCE-a u BiH i Parlamentarne skupštine BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.