Sarajevo
0

Konferencija za NATO-vježbu "Združeni napor 2009."

FENA
Bosna i Hercegovina će od 4. do 17. septembra biti domaćin visokosofisticirane komunikacijske NATO-vježbe "Združeni napor 2009.", koja se prvi put organizira u zemlji koja nije punopravna članica NATO-saveza.

Tim povodom danas je u Sarajevu počela trodnevna Centralna planska konferencija na kojoj predstavnici više od 40 zemalja - članica NATO-a i programa "Partnerstvo za mir" razmatraju tehničke aspekte organiziranja vježbe koja će biti održana u Banjoj Luci (kasarna "Kozara") pod okriljem NATO-a i glavnim pokroviteljstvom Američke komande za Evropu (US EUCOM).

Kako je u izjavi za medije datoj nakon otvaranja Konferencije istaknuo ambasador SAD-a u BiH Charles English, održavanje vježbe u BiH je dokaz napretka koji je naša zemlja postigla na putu ka evroatlantskim integracijama.

  • Sve ovo ne bi bilo moguće bez značajnih rezultata u provedbi sveobuhvatne reforme odbrane, kazao je English, potvrdivši spremnost SAD-a da osiguraju svu neophodnu pomoć kako bi ova reforma bila u potpunosti provedena.

Na značaj vježbe, koja će biti svojevrstan test za cjelokupnu organizacijsko-formacijsku strukturu Oružanih snaga BiH (OSBiH) te interoperabilnost komunikacijskih sistema, ukazali su ministar odbrane BiH i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH dr. Selmo Cikotić i generalmajor Miladin Milojčić.

Ocijenili su da vježba u kojoj će sudjelovati oko 1.000 predstavnika zemalja NATO-a i partnerskih država predstavlja veliki izazov za BiH i njene OS, ali i druge nadležne institucije, te potcrtali da se sve planske aktivnosti za njeno izvođenje odvijaju u skladu s utvrđenom dinamikom.

Kako je rečeno, Združeni napor 2009., osim provjere komunikacijskih sistema i linija komandovanja u okviru oružanih struktura, predstavlja i priliku za jačanje saradnje i promoviranje načela kolektivne sigurnosti, te svjedoči o politici "otvorenih vrata" NATO-saveza.

Komentirajući novinarska pitanja u vezi s prijemom Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO-a, ambasador English pozdravio je taj korak izražavajući očekivanje da će BiH i sve zemlje regiona uspješno slijediti taj primjer i ubrzo postati članicama NATO-saveza.

Konferencija koja je u glavnom gradu BiH okupila više od 280 sudionika, treća je u nizu pripremnih konferencija za spomenutu NATO-vježbu, a planirano je da se nakon dvije konferencije održane u BiH i jedne u Estoniji u junu održi još jedan takav skup u Crnoj Gori.

Skupu prisustvuju i predstavnici US EUCOM-a, Nacionalne garde savezne američke države Maryland predvođeni generalom Jamesom Adkinsom, partnera OSBiH koji borave u posjeti BiH, te dužnosnici EUFOR-a, NATO-štaba u Sarajevu i drugih bh. i međunarodnih institucija.

Konferenciju u Sarajevu organiziralo je Ministarstvo odbrane BiH u saradnji s US EUCOM-om koji je i na taj način potvrdio puno povjerenje u Bosnu i Hercegovinu kao zemlju-domaćina vježbe Združeni napor 2009.