Twinning projekt
0

Konferencija u Mostaru: Priznavanja visokoškolskih kvalifikacija ujednačiti na prostoru cijele BiH

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Završna konferencija Twinning projekta ″Jačanje institucionalnih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju u BiH″ održana je danas u Mostaru.

Ovim se obilježio kraj projektnih aktivnosti Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) i partnera iz Hrvatske, Francuske i Latvije.

Damir Ljubić, direktor Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH, je kazao da je preporuka da se procedure prilikom priznavanja diploma ujednače na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

"U skladu s tim kroz ovaj projekta su urađene preporuke. Posebno je važno naglasiti da nama unutar Bosne i Hercegovine treba podizanje standarda kvaliteta obrazovanja i to je ključna stvar pored ovih rezultata projekta. Posljednja dešavanja govore da nam nedostaje standardizacija i institucionalna reakcija u smislu davanja saglasnosti visokoškolskim institucijama prilikom registrovanja te jedan kvalitetan nadzor na provođenju nastave", kazao je Ljubić.

Kod priznavanja diploma iz BiH u drugim zemljama, Ljubić je kazao, da je suština u kvaliteti, a ne u samoj proceduri.

"Naš najveći problem je u tome, čast nekim izuzecima, današnje diplome nemaju potrebi kvalitet. Ako se nešto tu ne promijeni mi ćemo biti zadnja rupa na svirali", izjavio je Ljubić.

Ivan Sabolić, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, kazao je kako njegova zemlja ima iskustva u ovakvim projektima te su oni koristan i efikasan instrument za jačanje institucionalnih kapaciteta i pripremu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Twinning partneri iz Hrvatske, Francuske i Latvije ostvarili su intenzivnu saradnju i postigli dobre rezultate u provedbi ovog projekta. Vjerujem da će ovaj twinning projekat biti samo jedan u nizu projekata kojim će se nastaviti jačati dobra saradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u ovom važno području visokog obrazovanja", kazao je Sabolić.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta čija implementacija je trajala 15 mjeseci i koji je finansirala Evropska unija. Projektne aktivnosti je implemenirao CIP u saradnji sa partnerima iz Republike Hrvatske (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Republike Francuske (France Education International – CIEP) i Republike Latvije (Akademsko informativni centar - AIC).