BiH
5

Konferencija u Mostaru: Administracija nema odgovornosti prema građanima

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je danas održana godišnja konferencija Sistem obuke za jedinice lokalne samouprave sa međunarodnim karakterom u organizaciji Federalnog ministarstva pravde i lokalne samouprave Republike Srpske.

Cilj konferencije je predstavljanje napretka u provedbi programa obuke za zaposlene izabrane zvaničnike i načelnike u općinskim i gradskim upravama u 2014. kao i razmjena iskustava sa predstavnicima agencija i instituta koje se bave pružanjem obuke u susjednim državama.

Vesna Travnjanin, direktorica saveza općina Federacije BiH na konferenciji posebno se je osvrnula na edukaciju izabranih vijećnika.

"Bitno je da oni shvate svoju ulogu u kojoj mogu popraviti ili potaknuti položaj lokalne samouprave. Ovakve edukacije doprinose daljnjem napretku jedinica lokalne samouprave. Nesporno je da se samo obrazovan kadar može uhvatiti ukoštac sa silnim problemima i da pri tome zaista nismo vezani ni za jednu političku opciju u smislu političkih interesa", kazala je Travnjanin.

Koordinator za obuku iz Saveza općina i gradova Republika Srpske Sanja Krunić ukazala je na sličnost problema u oba BiH entiteta.

"Na konferenciji ćemo predstaviti rezultate koje smo u ovoj godini realizirali kada je u pitanju edukacija izabranih zvaničnika. Naša dva saveza surađuju i suočavaju se sa sličnim problemom", kazala je Krunić.

Gordana Zoretić iz Ministarstva uprave RH kazala je kako je u Hrvatskoj na snazi strategija razvoja javne uprave što uključuje cijeli javni sektor državne službe i lokalne samouprave.

"Kod nas je lokalna samouprava dosta samostalna. Ministarstvo je dijelom zaduženo za lokalnu samoupravu u smislu određivanja propisa i zakona. Sretni smo da na ovakvim događanjima postoji mogućnost suradnje i da možemo razmijeniti iskustva sa zemljama u regiji", rekla je Zoretić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nazvao je današnju konferenciju prilikom da se podigne nivo rada državnih službenika.

"Ipak, Mostar u tome segmentu ima manje problema nego neke druge sredine. Mostar ima više političkih problema. Ni nakon 19 godina nakon rata nemamo učinkovitu državu, ni vladavinu prava, a niti odgovornosti administracije prema građanima", kazao je Bešlić