BiH
0

Konferencija "Stanje i mogućnosti unapređenja vanjskotrgovinske razmjene" u Sarajevu

FENA
Posljednjih godina uočeni su trendovi povećanja obima robne razmjene BiH s inostranstvom, bržeg rasta izvoza od uvoza, povećanja stepena pokrivenosti uvoza izvozom, ali i dalje postoji visok vanjskotrgovinski deficit, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Slobodan Župljanin.

On je otvorio konferenciju “Stanje i mogućnosti unapređenja vanjskotrgovinske razmjene BiH“, danas u Sarajevu, na kojoj su se okupili predstavnici državne vlasti i najznačajnijih izvozno i uvozno orijentiranih kompanija.

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Nikola Špirić u svom obraćanju prenio je predviđanja analitičara da će se trendovi iz prošle nastaviti i u ovoj godini, te da 2007. neće biti lošija u odnosu na prethodnu godinu. Analize pokazuju da je lani smanjen vanjskotrgovinski deficit i da je pokrivenost uvoza izvozom bila 38 posto.

-Očekivali smo da će privredni subjekti koji su do prošle godine bili osposobljeni za novu proizvodnju povećati izvoz, ali rezultati za prvi kvartal ove godine nisu ohrabrujući i govore da dolazi do smanjenja pokrivenosti uvoza izvozom – kazao je Špirić.

On je istakao značaj sporazuma šire regionalne saradnje kojim se otvaraju veće šanse za povećanje proizvodnje i izvoz.

"Svi koji žele da postanu dio ujedinjene Evrope moraju prihvatati segmente regionalne integracije, kao što je sporazum CEFTA" – kazao je Špirić i dodao da će se Vijeće ministara opredijeliti za ratifikaciju i potpis tih sporazuma i učiniti sve što je u njegovoj moći da bi dalo stimulans razvoju proizvodnje.

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodana Puhalca, to ministarstvo će aktivno raditi na ujednačavanju tretmana akcizne robe, te nastojati u što kraćem roku definirati zajedničke osnove industrijske politike.

"Trenutno Ministarstvo ulaže velike napore da koodinira rad timova koji vode pregovore s EU, Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i timovima koji prate provođenje dosad potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini. U svim tim aktivnostima nastojimo osigurati što bolji položaj privrede BiH, kako bi se što spremnije uključila u evropske i svjetske tokove", naveo je Puhalac.

Kako je istakao, resorno ministarstvo kontinuirano razmatra zahtjeve privrednika i strukovnih udruženja u pogledu smanjenja carina na sirovine i repromaterijale koji se ne proizvode u BiH, te u skladu s tim stalno dograđuje carinsku tarifu.

Nezaobilazan segment vanjskih poslova je ekonomska diplomatija, a putem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava, kako je istaknuto, radi se tome da se poboljša naša vanjskotrgovinska razmjena.

“Ekonomska diplomatija je jedan od prioroteta vanjske politike čiji je cilj jasan i jednostavan - osigurati bh. privredi što bolje mjesto u globalnoj ekonomiji, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Na konferenciji je razmatran i materijal koji je usvojila Skupština VTKBiH u kojem je definirana problematika vanjskotrgovinske razmjene. Među predloženim mjerama stoji da država mora pružiti podršku svojoj izvozno orijentiranoj industriji s ciljem da se poveća udio u izvozu tehničkih, industrijskih i prehrambenih proizvoda, te smanji udio sirovina i poluproizvoda.