BiH
0

Konferencija "Razvoj politika baziranih na analizi dokaza"

FENA
U razvijenom svijetu nezavisne analize se dostavljaju vlastima, a u posljednjih nekoliko godina su takve analize dostavljane besplatno bh. parlamentarcima, što su praktično bile jedine analize koje su imali poslanici kao donosioci odluka, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić.

Belkić je otvarajući konferenciju "Razvoj politika baziranih na analizi dokaza u BiH - dostignuća i pouke u protekle četiri godine razvoja politika nevladinih organizacija".

Konferenciju je organizirao Istraživački centar Parlamentarne skupštine BiH uz pomoć USAID-a i Asocijacije analitičara javnih politika u BiH.

Navodeći kako istraživačke nevladine organizacije ponekad mogu služiti kao "izvođači radova" za institucije vlasti, Belkić je rekao da je ponekad razmišljao o sklapanju konkretnih ugovora s nevladinim organizacijama koje se bave analizom javne politike, pri čemu treba izbjeći opasnost "naručivanja rezultata".

Institucije države moraju biti kompetentne i moraju imati potrebne kapacitete te poslati poruku građanima da se njihova riječ sluša i da se neće ignorirati, kazao je Belkić, dodajući da ova konferencija predstavlja još jedan poziv nevladinog sektora i onog dijela vlasti koji shvata ozbiljnost analiza da se poveća potreba za ozbiljnom analizom javne politike.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u obraćanju učesnicima rekao da je neophodno graditi dijalog između nevladinog sektora i vlasti, jer je to preduvjet istinske demokratizacije BiH.

Komšić je rekao da zrelost nevladinog sektora pokazuje udruživanje srodnih organizacija, a ovakve inicijative natjerat će vlasti da ih gledaju drugačije.

Za izazove koji stoje pred zemljom potrebno je što više znanja i iskustva, a BiH mora shvatiti obrazovanje kadrova kao svoj strateški interes.

On je nevladinim analitičarima poručio da posebnu pažnju obrate na pitanje odgovornosti za javno djelovanje, a takva odgovornost ponekad predstavlja uvažavanje realnosti.