Bosanska Krupa
7

Konferencija profesora engleskog jezika: Mi utječemo na promjene u zajednici

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Bosanskoj Krupi se održava četvrta Međunarodna konferencija profesora engleskog jezika koja okuplja više od 100 registrovanih učesnika – profesora i nastavnika engleskog jezika iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i ostatka Evrope.

Konferenciju, koja je prethodne tri godine održavana u Tuzli, organizira Udruženje za profesore i nastavnike engleskog jezika – TETA, a generalni pokrovitelj manifestacije je Američka ambasada u BiH.

"Imamo preko stotinu učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Velike Britanije, SAD-a. Najbolje od svega je naš program koji je kvalitetan i za svakog profesora neminovan za stručno usavršavanje koje u profesorskom životu treba da traje cijeli život", istakla je profesorica Elma Velić Bešić, koordinatorica konferencije.

Na konferenciji će predavati eminentni stručnjaci iz svijeta metodike nastave engleskog jezika, Cindy Rauth, Aleksandra Popovski, Kristi Kros i Fiona Mauchline, ali i mnogi domaći i strani profesori engleskog jezika, koji će u 30 radionica, podijeliti svoje ideje i omogućiti svima da vide kako oni rade u nastavi , te kako osvježiti i motivirati učenike za učenje jezika.

Jen MacArthur, regionalna direktorica programa za američki i engleski jezik programa State Departmenta, koji pokriva šesnaest zemalja u regionu i sa sjedištem u Beogradu, kaže da je ovo njena druga posjeta BiH i da joj je čast što prisustvuje ovom događaju.

"Profesori osnovnih i srednjih škola predstavljaju građanstvo koje utječe na promjene u zajednici i prekrasno je vidjeti ih okupljene na jednom mjestu iz svih krajeva. Sigurna sam da će svi uživati u ovom divnom okruženju provodeći vrijeme uz rijeku i oko rijeke, međutim najveći fokus njihov će biti na intenzivnom radu kroz radionice ove konferencije. Moj posao podrazumijeva rad sa asocijacijama ili udruženjima profesora ili nastavnika engleskoga jezika i smatram da konferencije služe kao izuzetno oruđe u pozitivnom smislu, da pomažu da se ljudi kreću iz jednog mjesta u drugo, da se upoznaju i druže", kazala je MacArthur.

Tokom konferencije koja okuplja više od 100 registrovanih učesnika bit će upriličeno tridesetak radionica različitih tematika, koje se biraju ovisno o interesovanju i afinitetima.

"Bit ću plenarni prezenter i govorit ću o tome kako se pišu materijali za izučavanje engleskog jezika. Već dugo godina predajem i baš mi je drago što sam došla u Bosansku Krupu da predstavljam Makedoniju, a posebno zato što ovdje još nikad nisam bila, a ono što sad vidim je veoma pozitivan utisak", rekla je Aleksandra Popovski iz Udruženje profesora engleskog jezika iz Makedonije.

Četvrta Međunarodna konferencija profesora engleskog jezika u Bosanskoj Krupi traje danas do 18.00 sati, kada je planirana ceremonija zatvaranja.