BiH
0

Konferencija posvećena bolnici "Irfan Ljubijankić" u Bihaću

FENA
Konferencija solidarnosti, obnove i razvoja Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać bit će upriličena 25. marta u Sarajevu kada će biti predstavljen historijski presjek rada bolnice, posljedice razornog požara, ali i trenutni uvjeti u kojima bolnica održava neophodan obim rada.

Također, će biti predstavljeni koraci razvoja bolnice koje će biti potrebno postići za stvaranje moderne zdravstvene institucije za sve građane Unsko-sanskog kantona i bit će ukazano prizanje svim onima koji su do sada pomogli obnovu bolnice, najavljeno je iz UNDP-a.

Ovom prilikom će biti i upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, Češke razvojne agencije i Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" iz Bihaća za projekt "Osiguranje energetske efikasnosti Kantonalne bolnice u Bihaću".

Konferenciji će, prema najavi, prisustvovati Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH, Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona i Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Temelji prve bolnice u Bihaću datiraju iz 1920.godine, iako je prema nekim dokumentima organizirani oblik pružanja zdravstvene zaštite na ovom području zabilježen još 1857. godine.

Zgrada Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" je pretrpjela veliku materijalnu štetu u požaru, koji se dogodio 26. jula 2013. godine i danas se zdravstvene usluge pružaju u improvizovanim i nezadovoljavajućim prostorijama i uvjetima.