BiH
0

Konferencija "Podrška procesu kreiranja razvojne strategije BiH"

FENA
Konferencija "Podrška procesu kreiranja razvojne strategije Bosne i Hercegovine“ organizirana je danas u prostorijama ACIPS-a u Sarajevu.

Konferenciju je organizirao Državni razvojni forum koji djeluje u okviru Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Cilj je pokretanje rasprava o razvoju BiH, socijalnom, ekonomskom. Suština je kreirati jedan forum gdje će učestvovati svi učesnici u razvojnim procesima u državi i razmijeniti mišljenja i stavove, izjavio je Feni Haris Abaspahić, član ACIPS-ovog Državnog razvojnog foruma.

ACIPS je u posljednje dvije-tri godine radio dosta istraživanja vezanih za modele razvojne strategije BiH i kao rezultat tih aktivnosti uspostavljena je komunikacija s vladom, urađeni su prijedlozi metode izrade nove državne razvojne strategije, koja se trenutno izrađuje, kazao je Abaspaić dodavši da je "bitno otvoriti razgovore koji su vezani za procese koji će voditi BiH kao boljoj ekonomskoj, socijalnoj i sveukupnoj situaciji".

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Meliha Alić prisustvovala je otvaranju Konferencije da bi podržala ovaj projekt.

"Želim da dam punu podršku ACIPS-u. U procese se moraju uključivati mladi ljudi, to je neophodno i jedino se tako može odgovoriti na ova razvojna pitanja. Pristupanje EU je veoma bitan trenutak za uključivanje i naučnih radova i kapaciteta. I iskustvo koje se u FBiH ima u pravljenju strategija može biti dobra podrška ACIPS-u da zajednički dođemo do cilja. To je, između ostalog, i pristupanje EU fondovima", kazala je ministrica Alić.

"Uime Vlade FBiH dajem apsolutnu podršku ovakvom procesu razvijanja Razvojne strategije Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH radi pet strategija koje mogu biti dobra osnova za strategije na nivou BiH", kazala je ministrica Alić.

Učesnici današnje konferencije su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih nivoa, predstavnici nevladinih organizacija, eksperti i profesori, koji će s različitih aspekata razgovarati o pitanjima koja su važna za razvoj BiH.

Na konferenciji će biti predstavljene tri studije na tri zasebna panela: Pristupi izradi državnih razvojnih strategija, Studija - Prijedlog metodologije za izradu državnog razvojnog plana; Iskustva drugih zemalja u izradi razvojnih dokumenata, Studija - Komparativna analiza razvojnih dokumenata evropskih država za potrebe izrade razvojne strategije BiH 2008.-2013., te Finansiranje razvoja, Studija - Nacionalni razvojni plan za BiH: Izgradnja blokova za novi okvir ekonomskog upravljanja.